Kuva: Fotolia

Karmeat rottafaktat hämmentävät - älä ikinä ahdista rottaa luudalla nurkkaan

25.11.2015 20:15 - Mika Parikka

Tuholaistorjunnan ammattilainen Juha Aro kertoi The Voicelle hämmentäviä faktoja rotista. 

Juha Aro on toiminut seitsämän vuotta tuholaistorjujana. Aro on oikea mies kertomaan karmeimmat ja oudoimmat faktat rotista. Hänen mukaansa Suomessa ei (onneksi) tavata niin suuria rottia, etteikö niitä erottaisi koonsa puolesta vaikka kissasta.

- Käytännössä rotan ruumiin pituus on 10-20 senttimetriä hännän kanssa. Ehkä maatiloilla rotat voivat kasvaa isommiksi, sillä ravintoa on enemmän tarjolla. Iso hiiri ja pieni rotta ovat melko samankokoisia. Kyllä rotan kissasta erottaa, Aro nauraa.

Tarvitseeko rottaa pelätä? 

- Rotat pelkäävät lähtökohtaisesti ihmistä, eli ei niitä tarvitse pelätä. Ne eivät siis ole aggressiivisia ihmistä kohtaan. Tiedetään kuitenkin tapauksia, joissa ihminen on esimerkiksi luudan avulla ahdistanut rotan nurkkaan. Nurkkaan ahdistettu rotta on lähtenyt kiipeämään luutaa pitkin kohti ihmistä ja pahimmillaan purrut paetessaan pattitilannetta.

Tuhannen taalan vinkkinä sanottakoon, että ainakaan luudalla ei kannata epämieluisaa vierasta metsästää. Sen sijaan Aron mukaan kannattaa ostaa rautakaupasta rotanmyrkkyä. Pahimmissa tapauksissa kannattaa ottaa yhteyttä ammattilaisiin.

Aro osaa kertoa rotista myös erittäin hämmentäviä faktoja, esimerkiksi sen, millaisessa hierarkiassa rotat elävät laumassaan.

- Rotilla on laumassa tarkka arvojärjestys. Niillä on selkeä johtaja ja reviiriä puolustavat "sotilaat". Laumassa on myös ruokaa etsivät tiedustelijat, ja jopa ruoanmaistajat. Muut eivät kajoa ruokaan, ennen kuin ne ovat huomanneet ruoan olevan syömäkelpoista. Lauman naaraat hoitavat poikasia. Rotat ovat hyvin viisaita, Aro summaa.

Rotat siis elävät kuin Ceasarin valtakunnassa konsanaan. Kuka tietää mitä nämä veitikat vielä keksivät päämme menoksi. 


Lue myös: Katkaravuissa voi olla jopa rottien karvoja!

Kilpailut

Uusimmat