Kuva: Fotolia

Karmivaa vai nerokasta? Kuolleesta läheisestä saa pian puhuvan 3D-hahmon, joka seuraa elämääsi

28.10.2015 17:45 - Senni Loikala

Seuraavien vuosikymmenten aikana kuolema ei ole enää ikuinen, ainakaan virtuaalisesti. 

Tulevaisuudessa ihmiset pysyvät ikuisesti elossa avatar-hahmojen avulla, uskoo animaatioiden parissa uran tehnyt Simon McKeown brittiläisestä Teessiden yliopistosta. 

Miehen mukaan tietokoneet tulevat kehittymään seuraavien 50 vuoden aikana niin paljon, että ne osaavat jatkossa luoda edesmenneestä ihmisestä todentuntuisen avatar-hahmon virtuaalisen jalanjälken avulla.

Tällöin tietokone ottaisi huomioon edesmenneen aiemman netin käytön sekä historian sosiaalisessa mediassa. Tietokone tekisi hänestä 3D-hahmon valokuvien ja videoiden perusteella. Se myös loisi hänelle alkuperäiseltä kuulostavan äänen.

Ideana on, että läheiset pystyisivät olla vuorovaikutuksessa heidän edesmennyttä rakastaan esittävän avatar-hahmon kanssa. Muun muassa Wi-Fi-verkon ja GPS-paikannuksen avulla avatar-hahmot saisivat tietää elossa olevien sukulaisten tekemisistä aina juoksulenkkien pituuksista shoppailureissuihin ja uusiin elämäntilanteisiin.

Helpottaa menetystä?

McKeow kutsuu kehittelemäänsä konseptia ikuisesta virtuaalielämästä nimellä ”Preserved Memories” eli suomennettuna ”säilötyiksi muistoiksi”. Sen tarkoituksena olisi lievittää surua ja vaikeutta silloin, kun menettää tärkeän ihmisen.

- Tulevaisuudessa, jossa tämä on mukana, sinun ei ikinä tarvitse kokea rakkaasi menettämistä, McKeow sanoo.

Myös edesmenneistä julkisuuden henkilöistä tehtäisiin avatar-hahmot ja niiden kanssa pystyisi kuka tahansa olemaan vuorovaikutuksessa.

Siitä, täyttääkö virtuaalinen avatar-hahmo menetyksen, voi kuitenkin olla montaa mieltä.

Lähde: The Telegraph

Kilpailut

Uusimmat