Kuva: Fotolia

Oliko sana kielen päällä, mutta et saanut sitä ulos? Tiede selittää hämmentävän ilmiön

10.02.2016 11:45 - Senja Rapila

Jokaisella on välillä sellainen hetki, että jokin sana tai asia ei vain yksinkertaisesti tule suusta ulos - sitä kutsutaan presque vu -ilmiöksi.

Oletko sinä joskus yrittänyt saada suustasi ulos tutun oloista sanaa, kuitenkaan siinä onnistumatta? Suurin osa meistä on kokenut tämän ilmiön, jota tutummin kutsutaan yksinkertaiseksi ajatuskatkoksi. Tälle on kuitenkin tieteellinen nimi - presque vu, eli suomalaisittain kielen päällä -tunne. 

Maailmassa on useita satoja tuhansia eri sanoja, ja pelkästään englanninkielisessä sanakirjassa on yli 600 000 sanaa. Keskimääräisesti aikuisen aktiiviseen sanastoon kuuluu noin 50 000 sanaa. 

Olemassa on kuitenkin useita muita sanoja jotka ymmärrämme, vaikka emme käytä niitä jokapäiväisessä elämässämme. Tämän passiivisen sanavaraston sanat aiheuttavat yleensä puhutun presque vu -ilmiön.

Nimet unohtuvat helpoiten

Sanat mitä harvemmin käytämme, kuten nimet, ovat yleensä niitä, jotka unohdamme. Tämä johtuu siitä, että aivomme ovat liitännäisiä ja rakennettu yhdistetyistä informaatiokaavoista - muistamisemme riippuu täysin näistä kaavoista, linkeistä ja muista pienistä informaation palasista.

Useat tuhannet sanat jotka ovat säilöytyneet aivojemme passiiviseen sanavarastoon, voivat siis olla hankalampia muistaa lyhyellä varoitusajalla, koska aivomme eivät ole vielä muodostaneet tarpeellisia reittejä ja linkkejä muihin informaationpalasiin, jotka tekevät muistoista helpommin palautettavia.

Presque vu -ilmiö tarkoittaa siis yksinkertaisuudessaan sitä, että unohtaa niin sanan kuin siihen tarvittavan reitinkin, jonka alitajuisesti tiedämme sijaitsevan jossain muistissamme. 

Lähde: BBC

Lue myös: Oletko hyvä keskittymään? Helppo testi kertoo totuuden

Lue myös: Erikoinen kuva saa epäilemään omaa näkökykyä - näetkö sinä otoksessa auton?

Kilpailut

Uusimmat