Pelottavaa? Tietokone lukee tulevaisuudessa tunteesi

12.09.2012 11:15 - Eeva Rajala

Parhaillaan on kehitteillä tietokone, joka voi lukea ihmisen tunteet huulten liikkeitä seuraamalla.

International Journal of Artificial Intelligence and Soft Computing -lehdessä julkaistu tutkimus kertoo, että kyseinen keksintö voi parantaa, miten ihmiset ovat vuorovaikutuksessa tietokoneensa kanssa.

Tutkijat Selangorin yliopistosta Malesiasta ovat opettaneet tietokonetta tunnistamaan kuusi tavanomaista ihmisen tunnetta - onnen, surun, pelon, vihan, inhon ja yllätyksen aidoilta ihmiskasvoilta. Tietokone analysoi sekä ylä- että alahuulen liikkeet tunteita tunnistettaessa. Aiemmin tietokone on pystynyt tunnistamaan tunteita valokuvien perusteella.

Tietokoneen tunneanalysointi on kuitenkin kimurantimpaa, miltä se kuulostaa. Syvimmät tunteet paljastuvat muidenkin asioiden kuin huulten liikkeiden kautta. Esimerkiksi aidon hymyn tulkinnassa mukana on silmiä ympäröivien lihasten rentous, joten pelkästään huulien analysointi ei välttämättä paljasta ihmisen aitoa tunnetta.

Tekniikan kehittäminen voi kuitenkin tuoda apua muun muassa puhevammaisille, jotka pystyvät kommunikoimaan tulevaisuudessa kenties paremmin ja tehokkaammin kehittyvien kommunikointilaitteiden kanssa.

Lähde: Esciencenews

Kilpailut

Uusimmat