Kuva: AOP

Ilves kaappasi maaliahneen hyökkääjän

29.04.2016 15:10 - Mikko Räsänen

Tampereen Ilves vahvistaa rivejään Mitch Wahlilla.

Tampereen Ilveksen ensi kauden liigajoukkue sai mielenkiintoisen vahvistuksen, kun joukkue tiedotti hankkineensa riveihinsä 26-vuotiaan jenkkihyökkääjän Mitch Wahlin. Wahl siirtyy Ilvekseen Ruotsissa, missä hän pelasi viime kaudella Oskarshamnin Allsvenskan-joukkueessa ja voitsi Ruotsin toiseksi korkeimman sarjatason maalikuninkuuden.

Wahlin ura on ollut hyvin kaksijakoinen. Hän oli juniorivuosinaan todellinen huippulupaus ja hänessä nähtiin potentiaalia jopa NHL:n kärkiketjuihin. Wahlin potentiaalista kertoo se, että hänet varattiin NHL:ään toisella kierroksella varausnumerolla 48.

Odotuksia lisäsi sekin, että kun Wahl viimeisen juniorivuotensa päätteeksi pääsi ottamaan ensituntumaa AHL:ssä, teki hän heti neljässä ensimmäisessä AHL-ottelussaan 1+3=4 pistettä. 

Seuraavalla kaudella kohtalo puuttui peliin. Wahl joutui Aaron Volpatin törkeän päätaklauksen uhriksi. Raju taklaus mursi Wahlin kasvojen luita, aiheutti niskavamman ja pahan aivotärähdyksen. Wahl yritti palata kaukaloon kuukausien kuluttua, mutta aivotärähdyksen oireet palasivat ja pitivät hänet sivussa loppukauden. 

Katso video taklauksesta alta. 

Wahl palasi kaukaloon seuraavalla kaudella, mutta muuttuneena pelaajana. Hänen pelin tasonsa oli laskenut merkittävästi. Raporttien mukaan pelaajan itseluottamus oli kateissa ja hänen ajoituksensa täysin pielessä. NHL-lupauksena pidetty pelaaja ei lopulta mahtunut kokoonpanoon edes AHL:ssä, vaan tie vei farmin farmiin eli ECHL:ään. Siellä Wahl oli sarjan tehokkaimpia hyökkääjiä, mutta vaikka hyvät otteet toivat kutsuja takaisin AHL-ympyröihin, niin siellä onnistumisia ei tullut.

Kausien 2010-14 kaksijakoisuudesta kertoo se, että Wahl pelasi ECHL:ssä 148 ottelua huipputehoilla 56+99=155. AHL:ssä hän pääsi tuona aikana yrittämään peräti neljässä joukkueessa, mutta 67 AHL-ottelussa hän sai aikaan vain 5+10=15 pistettä.

Vuosi sitten Wahl jätti Pohjois-Amerikan farmisarjat ja siirtyi Ruotsin Allsvenskaniin. Se osoittautui loistavaksi ratkaisuksi, sillä Ruotsissa Wahl oli koko sarjan paras maalintekijä ja hän muodosti pelätyn tutkaparin Liigasta tutun Arsi Piispasen kanssa.

Wahlista teki arvokkaan se, että hänellä oli ilmiömäinen taito onnistua runkosarjan kovimmissa peleissä, sillä hän teki suuren osan tehoistaan sarjan kärkijoukkueita vastaan. Allsvenskanin pudotuspelien alkaessa sarjan verkkosivuilla julkaistiin tilasto siitä, miten paljon tehoja pudotuspeleihin selvinneiden joukkueiden pelaajat olivat tehneet muita pudotuspelijoukkueita vastaan. Wahl oli tilaston ylivoimainen ykkönen, sillä hän oli tehnyt runkosarjassa peräti 18 maalia kärkijoukkueiden verkkoon. Tilastokakkonen Michael Haga ylsi vain kymmeneen maaliin. 

Noilla onnistumisilla Wahl ansaitsi mahdollisuuden siirtyä ensi kaudeksi kovatasoisempaan sarjaan.

Wahlin Suomeen siirtymiseen oli myös vaikuttamassa Wahlin ystävä Sam Lofquist, joka pelasi kaksi edelliskautta SaiPassa. Wahl seurasi aiemmin Lofquistin jalanjälkiä Oskarshamniin ja olisi saattanut nyt päätyä myös Lappeenrantaan. Radio Cityn tietojen mukaan SaiPa nimittäin tarkkaili Wahlia aiemmin tänä keväänä, ei lopulta tehnyt sopimustarjousta. SaiPan jälkeen Wahlin perässä oli muutama eri joukkue, joista Ilves onnistui lopulta nappaamaan pelaajan itselleen. 

Alla Wahlin tyylinäyte vuodelta 2008.

Kilpailut

Uusimmat