Kuva: Fotolia

Stunt-näyttelijät vaativat tunnustusta työstään - vaarantavat henkensä, mutta jäävät ilman Oscareita

24.02.2016 16:30 - Iiro Myllymäki

Elokuvien päättömimmät toimintakohtaukset ovat usein stunt-näyttelijöiden esittämiä. Elokuva-alan merkittävin gaala jättää heidät kuitenkin täysin huomiotta.

Oletko aina kuvitellut, että Hollywoodin tähtinäyttelijät tekevät kaikki hurjat toimintakohtauksensa itse? Näin ei suinkaan ole, vaan monista action-elokuvien näyttävimmistä hetkistä on kiittäminen uhkarohkeita stunt-näyttelijöitä.

Vuosittaisen elokuva-alan Oscar-gaalan lähestyessä stunt-näyttelijät ovat nousseet barrikadeille saadakseen tunnustusta tekemälleen työlle. Stunt-näyttelijöille ei ole annettu omaa palkintokategoriaa alan merkittävimpään gaalaan, vaikka he ovat protestoineet asian puolesta jo vuosikymmenien ajan. Independentin mukaan näyttelijät ovat nyt pistäneet pystyyn nettivetoomuksen, jonka on allekirjoittanut tähän mennessä liki 50 000 stunttien puolustajaa.

”Stuntit ovat juuri heitä, jotka kirjaimellisesti pistävät henkensä likoon, jotta elokuviin saadaan jännittäviä ja henkeäsalpaavia kohtauksia. Näitä kohtauksia käytetään elokuvien mainostamiseen, jotta ihmiset saadaan lippuluukuille huolella suunniteltujen toimintakohtausten perässä”, nettivetoomuksessa perustellaan stunt-näyttelijöiden tärkeyttä.

Stunt-esiintyjät luovuttavat vetoomuksensa Oscar-gaalaa järjestävälle Yhdysvaltain elokuva-akatemialle tänään keskiviikkona. Stunt-näyttelijät uskovat jääneensä ilman Oscar-ehdokkuuksia, jotta yleisön mielikuvat tähtinäyttelijöiden itse tekemistä stunteista eivät romuttuisi. Tom Cruisen kaltaiset itse stunttinsa suorittavat näyttelijät ovat hyvin harvassa.

Tämänvuotinen Oscar-gaala järjestetään sunnuntaina 28. helmikuuta.

Lue myös: Oscar-ehdokkuudet julki: Leonardo DiCaprion elokuvalle 12 ehdokkuutta 

Lähteet: Independent

Kilpailut

Uusimmat