Kuva: Mikko Räsänen

Urheilu-uran päättänyt Tommi Evilä keräsi painoa kymmenen kiloa: "Muutos ollut valtava"

17.02.2016 11:15 - Pauliina Jokinen

Urheilu-uran päättänyt Tommi Evilä ei kaipaa baareihin.

Tommi Evilä, 35, lopetti urheilu-uransa vuosi sitten. Vaikka koko aikaikuisiän kestänyt tiukka kuri hölleni, ei se vienyt miestä mieron tielle.

- Urheilijat ovat hyviä sitoutumaan, eikä muutosten tekeminen ole meille ongelma. Eihän se mentaliteetti lopu, vaikka numero otetaan rinnasta pois, Evilä miettii.

Mies treenasi ammattilaisena paljon ja keho oli kovilla jatkuvasti. Se näkyi niin painossa kuin sosiaalisissa suhteissakin.

- Olin koko 2000-luvun todella laiha ja rasvaprosenttini oli alle kymmenen, Evilä kertoo.

Uran lopettamisen jälkeen painoa on kertynyt lisää ja ajatuskin juoksee jälleen.

- Massaa on tullut kymmenen kiloa ja vointi on parantunut. Aiemmin sitä tottui tyhjäpäiseen oloon: menin hitaalla, eikä ajatus ei kulkenut, kun ei ollut lainkaan hiilihydraatteja. Vaimo ihmetteli, kun saatoin kysyä minuutin välein saman kysymyksen, Evilä kertoo.

Ammattiurheilijasta koti-isäksi

Elämä muuttui uran lopettamisen aikaan radikaalisti myös kotona, kun perheeseen syntyi poikavauva. Nyt kotona jöötä pitää vuoden ja neljän kuukauden ikäinen taapero.

Isyys on kasvattanut Evilää entisestään.

- Asiat asettuvat omaan perspektiiviinsä, isyys. asiat näytäytyvät uudessa valossa.

Evilä kertoo olleensa täysin valmis uuteen elämänvaiheeseen, vaikka muutos olikin suuri.

- Muutos on ollut valtava. Ei välttämättä helppo, mutta melkoinen. Elämä tuntuu nyt hyvältä ja minulla on niin paljon asioista, joista saan olla tyytyväinen, Evilä iloitsee.

Kotona vietetty aika on entisen ammattiurheilijan mieleen, eivätkä erilaiset kissanristiäiset tai juhliminen ole kiinnostaneet, vaikka uran päättäminen sen nyt mahdollistaisikin.

- Karkelointi ei ole vetänyt puoleensa. Olen käynyt niin paljon alaikäisenä baareissa, että se maailma on jo silloin nähty. Ja kun olin urheilija, olin todella urheilija: olisi ollut mahdoton yhdistelmä hyppiä kukasta kukkaan ja rillutella. Se oli hoidettu jo siinä vaiheessa pois alta, Evilä kertoo.

Perheen lisäksi aika kuluu nyt muun muassa yliopistolla, missä Evilä suorittaa parhaillaan Urheilujohtamisen kokonaisuutta.

- Olen oppinut vuoden aikana paljon. Erityisesti sen, että oppiminen on elinikäinen prosessi ja se kannattaa hyödyntää, Evilä kertoo.

Lue myös: Perheensä kotia myyvä Laura Voutilainen: ”Kaikki on aloitettava nollasta”

Kilpailut

Uusimmat