Viisi asiaa, joita ihmiset katuvat eniten kuolinvuoteellaan

30.11.2013 16:15 - Katariina Näreaho

Saattohoitokodissa työskennellyt hoitaja kokosi listan asioista, joita hänen potilaansa kertoivat katuvansa eniten kuolinvuoteellaan. Näistä neuvoista jokainen voi ottaa oppia.

Bronnie Ware on entinen hoitaja, joka työskenteli pitkään parantumattomasti sairaiden ihmisten kanssa. Saattohoitajana hän tuki rakkaita potilaitaan aina kuolinvuoteelle asti. Mieleen painuivat potilaiden antamat neuvot, jotka Ware haluaa jakaa kirjassaan myös muiden kanssa.

Naisen mukaan eniten ihmiset katuivat pieniä, yksinkertaisimpia asioita. Moni olisi halunnut pitää enemmän yhteyttä ystäviinsä, tai oppia olemaan itselleen rehellinen. Etenkin miehet katuivat liikaa työntekoa, joka verotti heidän yhteistä aikaansa perheensä kanssa.

- Kun ihminen ymmärtää oman kuolevaisuutensa, tapahtuu heissä yllättäen suurta henkistä kasvua. Jokainen heistä käy läpi useita tunnetiloja; kieltäytymistä, pelkoa, vihaa, katumusta, vielä lisää kieltäytymistä ja lopulta hyväksynnän. Joka ikinen potilaistani saavutti lopulta rauhan, ennen kuin he lähtivät, Ware kertoo.

Viisi asiaa, joita ihmiset eniten katuvat:

1. "Kunpa olisin uskaltanut elää sellaisen elämän, jonka halusin."

- Tämä oli kaikista yleisin asia, mitä ihmiset katuivat. Kun kuolema on lähellä, alkaa ihminen muistelemaan kokemuksiaan. Moni toivoi, että olisi toteuttanut enemmän unelmiaan. Terveys tuo vapautta, ja vasta sairasvuoteellaan ihmiset ymmärtävät tämän, Ware kertoo kirjassaan.

2. "Kunpa en olisi tehnyt niin paljon töitä."

Waren mukaan tämä katumus tuli jokaisen miehen suusta. He olisivat halunneet antaa enemmän aikaa lapsilleen ja puolisolleen.

3. "Kunpa olisin ilmaissut tunteitani enemmän."

- Moni tukahdutti tunteensa vain pitääkseen rauhan maassa läheisten kanssa. He eivät pystyneet olemaan aidosti omana itsenään.

Lopulta pinnan alla muhineet tunteet paisuvat katkeruudeksi ja kaunaksi.

4. "Kunpa olisin pitänyt enemmän yhteyttä ystäviini."

Usein kuolinvuoteella potilaat halusivat jäljittää vanhat ystävänsä ja puhua heidän kanssaan vielä viimeisen kerran. Toisinaan yhteydet olivat katkenneet liian kauan sitten, eikä henkilöä tavoitettu.

- Moni katui sitä, ettei pitänyt yhteyttä tai viettänyt tarpeeksi aikaa ystäviensä kanssa. Juuri kuolinvuoteella ystävän tukea kaivataan eniten.

5. "Kunpa olisin antanut itseni olla onnellisempi."

Moni ei ymmärrä, että onnellisuus on valinta. Liian moni kangistuu kaavoihinsa ja jää tuttuun ja turvalliseen elämään ja pelkää muutosta. Riskejäkään ei uskalleta ottaa.

- Heidän elämässään oli liian vähän hassuttelua ja naurua.

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat