5 syytä opetella viettämään aikaa yksin

30.01.2015 19:15 - Reetta Haverinen

Yksin oleminen ei ole kaikille helppoa, mutta joskus oman kehon kuuntelu ja syvällinen pohdiskelu edellyttävät omiin oloihin vetäytymistä.

Nykyaikana ihmiset viettävät jatkuvasti aikaansa muiden seurassa. Jos ympärillä ei parveile työkavereita, ystäviä tai perheenjäseniä, ei kukaan tunne itseään yksinäiseksi siitäkään huolimatta: sosiaalisen median ja älypuhelinten ansiosta läheisemme kulkevat mukanamme jatkuvasti.

Joskus vempeleiden sammuttaminen ja omaan kotiin vetäytyminen on kuitenkin paikallaan. Älä siis ahdistu, jos tiedossa on viikonloppu ilman ainuttakaan sovittua menoa. Tee kokeilu: älä roiku sosiaalisessa mediassa, äläkä yritä epätoivoisesti laatia suunnitelmia. Rauhoitu omiin oloihisi, sillä normaalia pidempi, yksinvietetty ajanjakso voi opettaa sinulle muun muassa seuraavia asioita:

1. Opit kuuntelemaan itseäsi

Omiin mietteisiin vaipuminen ja omien ajatusten kanssa työskentely saattaa olla varsin mieltä avartava kokemus. Et ole ehkä tullut ajatelleeksi, kuinka paljon päässäsi vilisee erilaisia mietteitä ja pohdintoja.

Kokeile keskustella omien ajatustesi kanssa: kuuntele, tarkastele, kritisoi ja myötäile. Saatat yllättyä, kuinka paljon voitkaan sosialisoida ainoastaan omien aivojesi kanssa.

2. Tiedostat jälleen, kuka oikeasti olet

Jos olet jatkuvasti muiden ihmisten ympäröimänä, saatat kadottaa käsityksen siitä, kuka oikeasti olet ja mitä elämältäsi tahdot. Kun vietät aikaa erossa muista, et ole altis kenenkään mielipiteille tai odotuksille. Oletko oikeasti se, joka luulet olevasi, vai onko ajatuksesi muokkaantuneet tietynlaisiksi muiden ihmisten vaikutuksesta?

3. Voit tehdä, mitä tahdot

Yksin ollessasi saat tehdä mitä vain ja milloin vain. Mieti, millä tavoin mieluiten vietät vapaahetkesi. Oletko tiedostamattasi viettänyt iltasi elokuvia katsellen, koska kumppanisi tekee niin? Vai raahaudutko zumba-tunnille vain, koska kämppäkaverisi tahtoo sinut mukaansa? Mieti, mikä on juuri sinun juttusi ja tee sitä, mistä oikeasti nautit!

4. Huomaat, että selviät myös yksin

Kukaan muu ei voi auttaa sinua sisäisen rauhan ja onnen löytämisessä enempää kuin sinä itse. Jos oletat, että vain muut ihmiset tekevät olosi hyväksi, tulet heistä ennen pitkää riippuvaiseksi.

Vaikka läheisyys ja muiden ihmisten kanssa eläminen onkin yksi olennainen osa hyvinvointia ja onnellista elämää, muista, että joskus liika läheisriippuvuus voi rajoittaa elämää liikaa. Kun vietät aikaa yksin, tulet huomaamaan, että selvität myös ilman muita ja osaat pitää huolen itsestäsi.

5. Opit ajattelemaan omaa etuasi

Kuulostaa ehkä itsekkäältä, mutta kuten lentokoneen turvallisuusohjeissakin neuvotaan: hätätilanteessa laita happinaamari ensiksi itsellesi ja avusta vasta sitten muita.

Ennen kuin pystymme rakastamaan tai auttamaan muita ihmisiä, tulee meidän ensiksi oppia kunnioittamaan itseämme. RIkkinäisellä sydämellä ei kukaan voi rakastaa.

Lähde: Earth. We are one.

Joskus yksinolo ei ole vapaaehtoista. Monet elävät erakkoina tahtomattaan, eikä se tee kenellekään hyvää. Lue lisää aiheesta täältä.

Kilpailut

Uusimmat