Kuva: Fotolia

6 riitaa, jotka jokaisen pariskunnan tulisi käydä

14.06.2016 20:15 - Emma Ylistalo

Tietyt asiat aiheuttavat helposti kitkaa parisuhteessa. Kun asiat on otettu esiin, ne on myös helpompi selvittää molempia miellyttävällä tavalla.

Olit sitten tuoreessa suhteessa tai ollut kumppanisi kanssa jo pidemmän aikaa, yksi asia on varma. Teillä tulee luultavasti olemaan suhteen aikana useampikin riita. Se ei kuitenkaan ole aina paha asia, vaan toiset riidat ovat oikeastaan jopa välttämättömiä parisuhteessa.

Jokaisen riidan ei kuitenkaan tarvitse sisältää huuto-ottelua, vaan se voi olla konflikti, joka ratkaistaan fiksusti keskustelemalla. Mikä tahansa onkaan riidan aihe, molempien tulisi pystyä ilmaisemaan omat huolensa ja pitäisi päästä lopputulokseen, johon molemmat ovat tyytyväisiä. Lue alta kuusi yleistä "riidan" aihetta ja kuinka selvitä niistä.

1. Kuinka käytätte rahanne

Useat parit saattavat taistella siitä, mihin rahat käytetään. Parisuhdeterapeutti Jane Greer muistuttaa, että rahakiistoissa on usein kyse muustakin kuin siitä, onko johonkin varaa. Hänen mukaansa silloin nimittäin ei ole kyse siitä käyttääkö rahansa merkkivaatteisiin tai autoihin, vaan taistelussa on kyse omista arvoista.

Seuraavan kerran kun toinen teistä haluaa tuhlata johonkin, mihin toinen ei, käykää aiheesta kunnon keskustelu. Kannattaa myös miettiä, onko kyse siitä, että ostamalla esimerkiksi uuden tv:n käytätte siihen rahat, jotka esimerkiksi sinä käyttäisit mieluummin yhteiseen lomamatkaan. Tällöin kannattaa tehdä yhteinen budjetti ja katsoa, mihin rahat oikeasti riittävät.

2. Kuinka usein harrastatte seksiä

Jos halut eivät kohtaa suhteessa ollenkaan, se tuottaa usein ongelmia. Ongelman huomiotta jättäminen ei poista sitä, vaan asiasta kannattaa jutella. Parisuhdeterapeutti Susan Heitlerin mukaan kannattaa keskustella siitä, kuinka usein kumpikin haluaa seksiä ja yrittää löytää kumpaakin miellyttävä vaihtoehto.

3. Kuinka ilmaiset suuttumusta

Jos toinen on tottunut siihen, että suuttumuksissaan päästää kaiken pihalle ja sitten unohtaa asian ja toinen taas siihen, että ääntä ei koroteta missään tilanteessa, saattaa se aiheuttaa jännitteitä suhteeseen.

Heitler kannustaa keskustelemaan asiasta, kun olette molemmat rauhallisia. Näin on helpompi yrittää ymmärtää toisen käytöstä ja sitä, miksi toinen ylipäätään suuttuu. Voitte myös keskustella siitä, kuinka tunteitaan voisi ilmaista ilman suurta räjähdystä.

4. Mikä rooli vanhemmillanne on?

Raivostuttaako sinua, että anoppi soittaa joka sunnuntai kesken ruokailun? Tai onko sinun vanhemmillasi tapana tulla kylään ilman ennakkovaroitusta ja kumppanisi ei voi sietää sitä? Tällöin kannattaa asettaa rajat ja keskustella kumppanin kanssa siitä, mikä on kummankin mielestä hyväksyttävää ja mihin tulee vetä raja.

5. Mitä tehdä jos toinen menettää työnsä

Jos toinen jää yllättäen työttömäksi on erityisen tärkeää keskustella siitä mahdollisimman pian kumppaninsa kanssa. Riitoja tulee helposti, jos sinä oletat kumppanisi tarttuvan heti seuraavaan tilaisuuteen, mutta hän taas puolestaan haluaa etsiä rauhassa itselleen sopivinta työpaikkaa. Etsikää yhdessä ratkaisu, jonka avulla pärjäätte myös taloudellisesti. Näin molemmat tietävät, missä mennään.

6. Mitä kumpikin tekee kotona

Jos roolit kotona eivät ole täysin selvät, ne kannattaa ottaa kunnolla puheeksi. Sopikaa kumpi on milloinkin vastuussa pyykeistä, tiskeistä tai koiran ulkoiluttamisesta.

Lähde: Women's Health

Lue myös: Onko suhteessasi kriisi? 5 merkkiä siitä, että selviätte vaikeuksista

Kilpailut

Uusimmat