Otatko usein yhteen kumppanisi kanssa? Näin riitelet oikein!

22.02.2012 13:15 - Eeva Rajala

Monelle meistä riiteleminen parisuhteessa on tuttuakin tutumpaa, ja monessa perheessä otettiin yhteen tänä aamuna.  

Riiteleminen puhdistaa ilmaa kumppanien väliltä, mutta on tärkeää riidellä oikein. Oikein riiteleminen vain parantaa parisuhdetta, kun taas väärällä taktiikalla riitely vain erottaa.

Psykologian professori, tohtori Benjamin Karney ja parisuhdeneuvoja Gay Hendricks vinkkasivat taannoin Huffington Post -lehden nettisivuilla keinoista, joilla taataan oikealla tavalla riitely - jos siis riitelyä on kuitenkin luvassa.

Yleisesti ottaen voidaan ajatella, että riita kannattaa pitää perspektiivissä, ja kannattaa puhua sydämestä. Liian monesti riitatilanteissa yritetään järkeillä liikaa ja syytetään toista jopa ilman syytä.

1) Riidelkää vain yhdestä asiasta
Menestyneet parit pystyvät pitämään riidan aisoissa niin, ettei riidan aikana aleta riidellä täysin eri asioista kuin mistä riita ylipäätään alkoi. Riidelkää siis vain käsillä olevasta tuoreesta aiheesta. Jos riitelette kotitöistä, riidelkää vain ja ainoastaan niistä. Riitaan ei kannata sekoittaa vanhoja muistoja siitä, miten kumppanisi ilkeili äidillesi viime kerralla. Professori Karneyn mukaan on vaikeata selvittää kaikkia mahdollisia ongelmia omassa elämässä, mutta on mahdollista selvittää pienet konfliktit.

2) Valitse riidan aiheet viisaasti
Jotkut ongelmatilanteet esimerkiksi avioliitossa on selvitettävä. Joitakin tilanteita ei tarvitse selvittää ja joitakin on mahdotonta selvittää. Karneyn mukaan kannattaa kysyä ensin itseltään, kannattaako joitakin erimielisyyksiä edes yrittää ratkaista, ennen kuin päästät irti kumppanisi ja hänen argumenttinsa. Miten tärkeä asia oikeasti on, ja voiko erimielisyyden ottaa puheeksi jonain toisena päivänä? Onnettomien pariskuntien mielestä kaikki ongelmat ovat tärkeitä, mutta näin ei ole. Karney muistuttaa, että ihminen voi vaikuttaa toisen ihmisen tapoihin, muttei luonteenpiirteisiin.

3) Älä pelkää perääntymistä
Aina ei tarvitse mennä sovussa nukkumaan, vaikka useimmat pariskunnan näin ajattelevatkin. Karneyn mukaan riidan voi kuitenkin laittaa tauolle negatiiviseen tai positiiviseen sävyyn. Voit ilmoittaa kumppanillesi negatiivisesti, ettei enää kestä toista, ja näin kumppanille tulee hylätty tunne. Positiivisesti riidan voi keskeyttää hetkeksi sanomalla, että tarvitset aikaa miettiä omaa näkökulmaasi asiaan.

Parisuhdeneuvoja Hendricks kehottaa keskeyttämään riidan esimerkiksi kävelylenkin ajaksi. Pariskunta voi lähteä yhdessä ulos ja kiertää esimerkiksi tuttu puistolenkki tai kortteli eri suuntiin. Kun kaksikko taas törmää lenkkipolulla, kumpikin on ehtinyt miettiä asioita uudestaan. Mutta pitää muistaa kysyä itseltään, onko valmis puhumaan sydämestään.

4) Kuuntele ilman keskeyttämistä
Hendricks summaa, että 4 500 pariskunnan joukossa on 4 400 pariskuntaa, joille pitää opettaa olla keskeyttämättä toista. Toisen keskeyttäminen on yleisin virhe kommunikaatiossa toisen ihmisen kanssa. Se antaa toiselle henkilölle viestin, ettei toinen henkilö arvosta hänen ajatuksiaan tai tunteitaan. Professori Karneyn mukaan kannattaa poistaa myös ajattelumalli "Minun on saatava hänet ymmärtämään näkökulmani!" Jos tunnet olevasi väärinymmärretty, on myös hyvin mahdollista, että toinen osapuoli tuntee samoin. Pidä siis pääperiaatteena sitä, että puhu vähemmän ja kuuntele enemmän.

5) Oletko liittolainen vai vihollinen?
Riidan aikana kannattaa kysyä itseltään, onko oma kumppani liittolainen vai vihollinen. Samaa voit kysyä itseltäsi. Hendricksin mukaan parisuhteet toimivat vain, jos kaksi ihmistä toimivat liittolaisina. Kannattaa luopua ajatuksesta, että riidat ja konfliktit pitää voittaa. Jos "voitat" ja kumppanisi "häviää", olet myös sinä häviäjäpuolella. Karneyn mukaan ihmiset kuvittelevat, että heitä käytetään hyväksi, jos he eivät voita, mutta asia ei todellisuudessa mene noin. Ainoa asia, mikä merkitsee, osaatteko liittoutua vai ette.

6) Millainen on kehonkielesi riitatilanteessa?
Kun riitelemme, omaksumme usein joko puolustavan tai hyökkäävän asenteen. Tämä näkyy myös vartalon asennossa. Kun ristimme kätemme rintamme päälle ja miten nostamme leukaamme ylöspäin. Kehonkielellä määrittelemme sen, kiihtyykö riita entisestään vai saadaanko se ratkaistua. Hendricksin mukaan ongelmia ei voida ratkoa, jos mieltä ei pidä avoimena. Joten astu askel taaksepäin, tarkasta ovatko kätesi puuskassa ja hartiasi kireänä. Rentouta vartalosi tietoisesti ja muuta käyttäytymistäsi avoimemmaksi kumppaniasi kohtaan.

Lähde: Huffington Post

Tuleeko sinulla mieleen muita vinkkejä, miten voi riidellä rakentavasti ja oikein?

Kilpailut

Uusimmat