Viisi lausetta, joita ei kannata sanoa lapsettomuudesta kärsivälle pariskunnalle

24.07.2013 14:45 - Reija Saarinen

Aina lapsenteko ei suju kuten elokuvissa. Tämä on monille todella kova paikka, joten kannattaa miettiä tarkkaan mitä sanoo, ennen kuin avaa suunsa. 

Hedelmättömyys on yllättävänkin yleinen ongelma. Kovasti lasta yrittävät tarvitsevat tukea ja kannustusta ystäviltä ja tuttavilta. Monille aihe on kuitenkin edelleen hyvin arka, ja siitä on vaikea puhua. Pariskunnille kannattaa tarjota kuuntelevaa korvaa ja ymmärrystä. Sen sijaan alla olevia lauseita kannattaa välttää. 

1. "Kaikelle on syynsä."

Viittaus siihen, että jonkun henkilön lapsettomuus tapahtuisi tietystä syystä vain vahvistaa negatiivisia tunteita, ja saa heidät tuntemaan olonsa vielä kurjemmaksi.

2. "Ystäväni yritti saada lasta, ja sitten tärppäsi."

Ei kannata kertoa tarinoita siitä, kuinka joku muukin kärsi hedelmättömyydestä, mutta tulikin yllättäen raskaaksi. Kun hedelmättömyydestä kärsivä pari kuulee tästä, he ajattelevat entistä enemmän sitä, mikä heissä on vikana. 

3. "Oletko kokeillut...?"

Jos joku kamppailee lapsettomuuden kanssa, on heillä jatkuvasti mielessä lista erilaisista vaihtoehdoista. Se, että heitä kehottaa kokeilemaan jotain, antaa ymmärtää, että he eivät ehkä ole yrittäneet tarpeeksi kovasti. 

4. "Ei se ole niin suuri asia. Lapsista on murhetta muutenkin."

Toisen kriisiä ei kannata aliarvioida. Vitsailu siitä, että itse jopa toivoisi kärsivänsä lapsettomuudesta, kun odotaa jo neljättä lastaan ei todellakaan auta lapsettomuudesta kärsivää. Tämä ei saa heitä muuttamaan mieltään, se vain loukkaa. 

5. Koska seuraava lapsi tulee?"

Pariskunnille, jotka yrittävä tulla salaa raskaaksi tämä saattaa olla tuskallinen kysymys. Toissijaisesta hedelmättömyydestä kärsivä ihminen on ollut aiemmin raskaana, kärsinyt kohdun ulkopuolisesta raskaudesta tai saanut keskenmenon. Näistä ongelmista kärsivät eivät ehkä halua kertoa kaikille, miksi he eivät voi saada lisää lapsia. 

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat