Kuva: Fotolia

Pelottava ilmiö eron jälkeen yleistyy Suomessa: "Elämän terrorisointia"

27.01.2016 13:45 - Senni Loikala

Poliisi saa yli 600 tutkintapyyntöä vainoamisesta vuodessa, ja tapauksista suurin osa liittyy eron jälkeiseen tilanteeseen.

Suomessa ihmiset vainoavat yllättävän paljon toisiaan, selviää Ensi- ja turvakotien tiedotteesta. Sen mukaan poliisi saa vuosittain yli 600 tutkintapyyntöä vainoamisesta.

Suurin osa tapauksista liittyy siihen, että eron jälkeen suhteen toinen osapuoli on alkanut vainota toista. Lapin yliopiston tutkija-opettaja Anna Nikupeteri kuvailee, miten vainoaminen erotilanteissa yleensä ilmenee.

- Vaino ilmenee pakottavana kontrollointina ja systemaattisena uhrin yksityisen ja julkisen elämän terrorisointina. Teot muodostavat mielivaltaisen verkon. Ne voivat kohdistua varsinaisen kohteen lisäksi lapsiin, sukulaisiin, ystäviin ja viranomaisiin. Vainoaja voi käyttää naisen läheisiä vallan ja hallinnan välineenä, jotta saisi halutunlaisen otteen varsinaiseen kohteeseensa, Anna Nikupeteri sanoo.

Suomessa vainoaminen on ollut kriminalisoitua kaksi vuotta, minkä jälkeen toistuva uhkailu, seuraaminen, tarkkailu ja muu vainoaminen on ollut rangaistavaa.

Kilpailut

Uusimmat