Asiantuntijat jakavat käsittämättömiä suhdeneuvoja – voivatko nämä toimia?

21.04.2012 19:00 - Eeva Rajala

Avioliitto-ongelmissa painotetaan yleensä muun muassa puhumisen tärkeyttä. Seuraavat neuvot poikkeavat tavanomaisista täysin.

Avioliiton solmivia neuvotaan joka suunnalta ja yleensä neuvot ovat jotakuinkin samanlaisia: Muistakaa kommunikoida, älä valita liikaa ja muista pitää kipinä yllä makuuhuoneessa. Huffington Post pyysi suhde-eksperteiltä kaikkein odottamattomimpia suhdevinkkejä, jotka myös toimivat.

Ennen kuin alat testata seuraavia vinkkejä, mittaa millaisissa ongelmissa suhteesi on, vai mahdatko seuraavilla neuvoilla vain lisätä erimielisyyksiä:

1) Puhu vähemmän
Marriage Rules -kirjan kirjoittanut Psykologi Harriet Lerner sanoo, että puhumista esimerkiksi vaikeista asioista kannattaa treenata vain parin lauseen kanssa. Selvitä oma mielipiteesi toiselle mahdollisimman lyhyesti ja sano pääpointtisi vain kerran. Jos kumppani ei ymmärrä toisen pointtia, ihminen yleensä alkaa pidentää hyökkäys- tai puolustuspuhettaan, eikä se auta - enimmäkseen vain satuttaa. Voi olla, että lauseiden suuri määrä on ongelmien syynä.

Lernerin mukaan voi olla vaikeata sanoa vain yksinkertaisesti "Muistathan olla laittamatta tätä veistä pesuun" tai "Tunnen oloni epämukavaksi kun joit eilen niin paljon", ja jättää puhuminen siihen. Jos puhumista jatkaa liian kauan, kumppani saattaa sulkeutua.

2) Muista, että aina voit erota
Elle-lehden suhdeneuvoja E. Jean Carroll kertoo antavansa neuvoja naimisiin meneville, naimisissa oleville ja eroaville pariskunnille. Naimisiin meneville hän vinkkaa, ettei ole huolta, sillä aina voi ottaa eron. Tämä helpottaa Carrollin mukaan ihmisten mielialaa ja poistaa turhaa paniikkia. Naimisissa olevia hän neuvoo tekemään sellaisia asioita mitkä toimivat, ja välttää asioita mitkä eivät toimi. Eroa suunnitteleville ja vinkkaa, että seuraavalla kerralla kannattaa muistaa, että naimisiin mennään pitämään hauskaa. Carrollin mukaan tämä neuvo saa ihmiset odottamaa onnellista ratkaisua.

3) Mene nukkumaan vihaisena
Miehet ovat Marsista ja naiset Venuksesta -kirjojen kirjoittaja John Gray kertoo shokeeraavansa pariskuntia tällä neuvollaan. Miehen mukaan on parempi mennä nukkumaan vihaisena kuin pakottaa toinen sopuun juuri ennen yöunia. Kun välit kiristyvät suhteessa, naisen hormonit rohkaisevat naista puhumaan enemmän, mutta miehen hormonit on tehty taistele tai pakene -tyylillä. Nämä eroavaisuudet ovat huono yhdistelmä varsinkin silloin, kun kumpikin on väsyneenä. Kannattaa siis antaa asian laantua ja kertoa kumppanille, että haluat puhua tästä myöhemmin, vaikka seuraavana päivänä.

4) Viettäkää enemmän aikaa erillänne
Tämä on parisuhdekirjailija Iris Krasnow'n paras suhdeneuvo. Hänen mukaansa onnellisimmat avioliitot ovat niitä, missä kumppaneilla on muun muassa eri tavoitteet ja täysin eri työt. Jopa yksin pidetyt lomat ja kesät auttava suhdetta. Krasnow'n mukaan tyytyväisimmät vaimot eivät edes vietä niin paljon aikaa aviomiehensä kanssa. He ovat siis ymmärtäneet, että onnellisena-elämänsä-loppuun-saakka-ajattelumaailma alkaa ihmisen itsensä sisältä. Jos ajattelet, että toinen tuo sinulle onnen, jo tällainen ajattelu voi aiheuttaa eron.

5) Unohda "Kaikki tai ei mitään" -ajattelu
Suhde-ekspertti Andrea Syrtash kertoo, että suhteissa kannattaa keskittyä pieniin asioihin. Pienet asiat ovat tärkeämpiä kuin suuret hetket. Tee siis kaikkea pientä kivaa säännöllisesti, ja kumppanisi antaa arvoa yrityksillesi. Vältä "Kaikki tai ei mitään" -ajattelua, sillä loppujen lopuksi sinulle ei jää mitään. Eli jos on aikaa vain tunnin treffeihin, ota ilo irti siitä tunnista. Älä mieti, että katsotaan myöhemmin paremmalla ajalla.

6) Älkää jakako kotitöitä ja vastuita tasan
Elämäntapakouluttaja Laurie Gerber kertoo, ettei töiden tarvitse mennä tasan. Kotityöt pitäisi jakaa oman kiinnostuksen ja taitojen mukaan. Vaikka miten vaimo saattaa haluta, että aviomies pukisi lapset nätiksi, se on yleensä vaimolle paljon helpompi tehtävä. Monet riidat saavat alkunsa siitä, että suhteessa on epäselvää, kenen pitäisi tehdä mitäkin. Löytäkää omat vahvuusalueenne ja kirjoittaa vastuut ylös. Näin kummatkin saavat rauhan tehdä omia, taitojaan vastaavia kotitöitä - siis toivottavasti.

7) Ole aina valmis seksiin
Seksuaaliterveysekspertti tohtori Laura Berman kertoo, että monet ottavat tämän vinkin epäilevänä vastaan: Miksi pitäisi olla valmis seksiin, jos ei tee mieli? Neuvo ei kuitenkaan tarkoita sitä, että hampaat irvessä pitäisi suostua seksiin, jos ei halua. Näin ei saa koskaan tapahtua. Neuvossa on kyse siitä, että pitkäaikaisessa parisuhteessa voidaan jäädä jumiin ajatukseen, että seksiä harrastetaan vain treffi-iltoina tai viikonloppuisin, tai seksinharrastushetket sovitaan muuten tarkkaan etukäteen, jolloin nainen ehtii esimerkiksi ajaa säärikarvansa ja valmistautua huolella. Tällainen valmistelu kannattaa unohtaa ja harrastaa vaikka nopeaa seksiä keskellä viikkoa. Se voi olla se puuttuva kipinä teidän parisuhteessanne: yllätä naisesi tai miehesi nopealla hellyydellä.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat