Kuva: Senja Rapila

Esko, 42: "Pelkään rakastua uudelleen"

10.07.2016 10:10 - Senja Rapila

Rakkaudesta-sarjassa erilaiset ihmiset puhuvat avoimesti ja rohkeasti sellaisistakin asioista, joita ei ole välttämättä tapana sanoa ääneen. Nyt äänessä on Esko.

"Voiko rakkauden laittaa kahteen eri kategoriaan? Voi. On intohimoista rakkautta toiseen ihmiseen ja rakkautta omaan lapseen. Ne ovat kaksi eri asiaa. Sellainen rakkaus jota minulla on lastani kohtaan, se on pyyteetöntä ja se on kokoajan läsnä. Se on jatkuvasti mukana. 

Sitten kun rakkautta on toista ihmistä kohtaan... minulla on vähän hataria muistikuvia siitä, koska olen viimeksi ollut rakastunut varmaan viisi vuotta sitten. Minulla on ehkä vähän negatiivisia kokemuksia rakkaudesta, ainakin siitä rakkaudesta. Johtuen siitä miten se päättyi ja ylipäätänsä siitä kokonaisuudesta, siitä on ehkä tullut enemmän sellainen peikko.

Kyllä pelkään uudelleen rakastumista. Olen jopa miettinyt sitä, että teenkö siitä itselleni liian suuren peikon, koska en ole päästänyt ketään lähellekään. Mietin kaiken ehkä vähän liian pitkälle eteenpäin. Minusta on aina todella kornia, kun jokainen sanoo että "kyllä se sitten tulee, kun se tulee". No ei se ihan niin ole. Kyllä sitä pystyy suojaamaan itsensä aika hyvin, jos vaan pitää sen suojamuurin yllä koko ajan. Ei se silloin tule. Nyt tässä on vähän niin kuin käynyt niin.

Voin kuitenkin ihastua joka päivä. Voin nähdä jonkun ihmisen ja katsoa, että ompas ihanan näköinen tai mukavan oloinen ihminen. Rakastuminen kuitenkin henkilöityy juuri siihen yhteen tiettyyn ihmiseen.

Nyt on oppinut arvostamaan parisuhdetta eri tavalla. Tärkeintä on varmasti se, että pystyy kommunikoimaan tilanteessa kuin tilanteessa. Olisin ehkä joskus voinut sanoa luottamus tai rehellisyys, mutta en oikein enää usko luottamukseen. Enkä rehellisyyteenkään oikein usko. Aina jossain vaiheessa parisuhdetta toinen aloittaa ne pikkuvalheet ja ne vain paisuvat ja paisuvat. Se voi olla, että ajattelen liian karusti näistä asioista, mutta sen takia sanoinkin että kommunikointi on tärkeintä. Silloin niilläkin hetkillä kun tapahtuu näitä luottamuksen tai rehellisyyden aiheisia asioita, niistä olisi hyvä puhua. Niistä joko pääsee eteenpäin tai sitten niistä ei pääse.

Minua on petetty ja olen elänyt aika monenlaisissa parisuhteissa. Olen kuitenkin ollut aina sellainen ihminen, että jos johonkin olen sataprosenttisesti laittanut itseni, yritän niin pitkälle kuin pystyy. Ehkä kamalinta on huomata se, että mitään ei ole enää tehtävissä. Että on vain pakko luovuttaa ja antaa jutun olla, vaikka onkin tunteita ja ajatuksia siitä, mitä jos. 

Pettämiseen tarvitaan aina kaksi osapuolta. Jos on parisuhde kunnossa ja kaikki hyvin, ei kukaan petä. Jotain siinä on täytynyt mennä vialle tai jotain on vialla, että ihminen hakee muualta lohtua. Kyllä olisin valmis antamaan anteeksi pettämisen ja olen antanutkin sen anteeksi."

Pääset lukemaan aikaisemmat Rakkaudesta-artikkelit täältä.

Kilpailut

Uusimmat