Kuva: Fotolia

Haetko työpaikkaa? Lue, miten työhaastatteluun kannattaa meikata

02.07.2016 21:15 - Tiina Svensk

Tuoreen tutkimuksen mukaan laittautuminen työhaastatteluun voi olla kannattavaa - riippuen esimiehestä.

Jos olet metsästämässä itsellesi työpaikkaa, haluat varmasti ottaa kaikki mahdolliset keinot käyttöön, jotta tulisit palkatuksi. On itsestään selvää, että työhaastatteluun kannattaa panostaa myös ulkonäön puolesta, sillä haluammehan antaa hyvän ensivaikutelman itsestämme mahdolliselle esimiehellemme. Mutta kuinka paljon meikkaaminen vaikuttaa työnhaussa?

Skotlantilainen Sterlingin yliopisto on suorittanut tutkimuksen siitä, miten meikkaaminen vaikuttaa työhaastattelussa. Tutkimuksessa selvitettiin sekä mies- että naispuolisten esimiesten reaktioita mahdollisiin hakijoihin, jotka olivat laittautuneet eri tavoin. Lopputulos erosi paljon riippuen siitä, oliko mahdollinen työnantaja mies vai nainen. Erot sukupuolten välillä olivat kuitenkin selvät.

Tutkimuksen mukaan molemmat sukupuolet reagoivat ehostautumiseen positiivisesti, sillä sen ajatellaan kielivän hyvästä statuksesta. Miestyönantajat pitivätkin tutkimuksessa meikkaamista ainoastaan positiivisena piirteenä: meikkaavia työnhakijoita pidettiin henkilöinä, joilla oli selkeästi enemmän positiivisia piirteitä ja taitoja.

Sen sijaan naiset, jotka etsivät itselleen työntekijöitä, saattoivat kokea paljon meikkaavan naisen jopa dominoivana ja uhkaavana, ja suosivat sen sijaan hillitymmin laittautuneita hakijoita. Tutkimuksessa selvitettiin myös kyseistä reaktiota, ja selvisi, että naiset saattavat kokea laittautuneen naisen uhkana ja tuntea kateellisuutta heitä kohtaan.

Lue myös: Onko sinulla työnhaku edessä? Seitsemän kysymystä, joihin sinun tulisi tietää vastaus

Lähde: Cosmopolitan

Kilpailut

Uusimmat