Haluatko erota? Vältä huonoimpia mahdollisia tapoja päättää suhde

16.09.2015 10:15 - Eeva Rajala

Eroa haluava voi usein tehdä sellaisia päätöksiä, jotka eivät ole kummallekaan osapuolelle hyväksi.

Maailmassa ei ole valmiina juuri oikeaa keinoa siihen, miten halutusta erosta pitäisi kumppanille kertoa. Se on niin iso asia, ettei sitä voi sujauttaa tavallisen keskustelun lomaan, mutta kuinka suureksi asia voikaan paisua, jos tilanteen hoitaa huonosti?

Toiselle erosta kertominen on aina vaikeaa, tekee sen sitten millä tahansa tavalla. Vaikeammaksi asian tekee vielä se, että ero pitäisi hoitaa juuri oikealla tavalla ja oikein sanoin. On kuitenkin parasta hoitaa asia mahdollisimman arvokkaasti, kunnioittavasti ja empaattisesti.

Divorced Moms -sivusto listaa eroamistapoja, joita kannattaa välttää viimeiseen asti. Näitä välttäessä voi löytyä oikea tapa, joka satuttaa vähiten ja josta tulee myöhemmin vähiten riitoja.

Sähköpostitse tai tekstiviestillä

Teknologia mahdollistaa hienoja asioita, mutta erosta ilmoittaminen esimerkiksi sähköpostitse on hyvin huono vaihtoehto. Aina on parempi kertoa kumppanille eropäätöksestä kasvotusten. Sähköpostin tai tekstiviestin lähettäminen on mautonta ja kylmää.

Joku toimittaa eropaperit kumppanillesi

Avioeroprosessia ei voisi huonoimmin aloittaa kuin sillä, että joku kolmas osapuoli toimittaa avioeropaperit toisen ovelle. Näin saadaan varmuudella aikaan kunnon taistelu.

Sosiaalisen median kautta

Asiasta kertominen sosiaalisen median kautta on sydämetöntä ja hyvin nöyryyttävää. Voi käydä myös niin, että omat some-kaverit kääntävät eroa haluavalle selkänsä, sillä he pitävät henkilöä ilkeänä.

Lasten kuullen

Lapsille ei pidä antaa pienintäkään mahdollisuutta siihen, että heille jäisi henkisiä arpia ikuisiksi ajoiksi. Kannattaa aina varmistaa, etteivät lapset ole kuulemassa, kun ensimmäisen kerran erohaluista puhutaan.

Erohalut paljastetaan salasuhteella

Joku voi miettiä, että eroamispäätös olisi helpompi tehdä, jos toinen osapuoli saisi toisen kiinni pettämisestä. Vaikka suhde tai avioliitto olisi ollut kuinka huono tahansa, sen päättäminen pettämisellä on pelkurimaista. Suhde kannattaa aina lopettaa arvokkaasti ja toista kunnioittavasti, ei suhteilla ja valehtelulla. Eroa haluava on sen velkaa sekä kumppanilleen että itsellensä.

Lähteminen ilman puhumista

Joissain tilanteissa voisi olla houkuttelevaa olla sanomatta kumppanille mitään ja vain jättää hänet ja lähteä. Eropäätöksen syyt pitää aina selvittää toiselle, sillä hän voi olla täysin tietämätön siitä, että toinen on pitänyt suhdetta tai avioliittoa onnettomana. Yllättävä lähtö lisää erosta johtuvaa kipua ja jättää sekä kumppanin että mahdolliset lapset täyteen haavoja. He eivät saa minkäänlaista loppuratkaisua.

Julkisella paikalla

Erosta keskustelemiseen ei vaadita, eikä usein halutakaan yleisöä. Suhteessa on vain kaksi osapuolta ja vain heidän pitäisi olla mukana erokeskustelussa. Erosta ei siis kannata ilmoittaa ystävien, perheen tai työkavereiden läsnä ollessa. Tilanne on nolo ja satuttava ei pelkästään kumppanille, vaan kaikille paikalla olijoille.

Käyttäytymisen muuttaminen niin, että toinenkin alkaa haluta eroa

Joskus eroa haluava henkilö pelkää satuttavansa toista liikaa, joten hän alkaa itse käyttäytyä niin, että kumppani ottaa eron ensimmäisenä puheeksi. Näin alunperin eroa halunnut pääsee kuin koira veräjästä, ainakin omasta mielestään. Tällainen toiminta on kuitenkin täysin munatonta. Jos henkilö on onneton suhteessa ja haluaa tosissaan erota, muttei halua itse lopettaa liittoa, kannattaa aikuistua. Henkilöllä on vastuu omista päätöksistään.


Lue myös: Parisuhteen sudenkuopat - 8 asiaa, jotka tuhoavat rakkautesi

Lähde: Divorced Moms

Kilpailut

Uusimmat