Hiipuuko intohimo pitkässä suhteessa?

11.10.2012 15:45 - Karoliina Kotala

Yleinen uskomus on, että intohimo ja perhoset vatsanpohjassa hiipuvat parisuhteessa yhteisten vuosien myötä. Tuoreiden tutkimusten mukaan asia ei kuitenkaan ole aivan niin mustavalkoinen.

Yhdysvaltalaistutkijat ovat todenneet, että intohimoinen rakkaus vuosikymmeniä pitkässä ei olekaan niin harvinaista kuin on luultu. Tutkijat kysyivät pareilta joukon kysymyksiä, muun muassa kuinka rakastuneita vastaajat olivat kumppaniinsa. Yllättävää kyllä, yleisin vastaus oli: "Erittäin intohimoisesti rakastunut", jota mieltä oli 40 prosenttia yli 30 vuotta naimisissa olleista naisista ja 35 prosenttia samassa tilanteessa olevista miehistä.

Kuten olettaa saattaa, puolisoihinsa syvästi rakastuneet ihmiset ajattelivat partnereistaan positiivisemmin, ajattelivat kumppaniaan useammin ollessaan erossa ja kokivat olonsa yleisesti onnellisemmaksi. Rakastuneet parit myös harrastivat muun muassa muita enemmän jännittäviä ajanviettotapoja, ja osoittivat toisilleen hellyyttä halaamalla, suutelemalla ja pitämällä toisiaan kädestä.

Rakastuneiden ihmisten seksuaaliseen tyytyväisyyteen kuului myös paljon muuta kuin ahkera seksin harrastaminen. Hellyyden osoittaminen oli pitkässä suhteessa tärkeämmässä osassa seksissä, kuin itse seksikertojen määrä. Vastaajista 9 prosenttia kertoi, ettei ollu harrastanut seksiä viimeisen kuukauden aikana, mutta heistä silti neljännes kertoi olevansa intohimoisesti rakastunut kumppaniinsa.

Itse avioliitto ei myöskään kulkenut käsi kädessä intohimoisen rakkauden kanssa, sillä suuri joukko vastaajia, jotka ilmoittivat tuntevansa intohimoista rakkautta puolisoaan kohtaa, olivat silti tyytymättömiä avioliittoonsa.

Lähde: Science of Relationship

Kilpailut

Uusimmat