IL: Suurtutkimus paljastaa – näistä syistä suomalaiset eroavat

26.11.2012 07:45 - Eeva Rajala

Iltalehden tutkimus ja väitöskirja paljastavat suomalaisten yleisimmät avioerojen syyt. Kyselyyn vastasi yli 3 000 henkilöä.  

Jatkuvat riidat, kyvyttömyys keskusteluun ja muut kommunikaatio-ongelmat nousivat kyselyssä yleisimmäksi eroperusteeksi. Tätä mieltä oli 33 prosenttia vastanneista. 32 prosentin mukaan eroon päädyttiin, koska suhdetta ei hoidettu kunnolla.

Kolmanneksi suurin eroperuste oli puolison uskottomuus, joka oli syynä eroon 27 prosentin mukaan. Seuraavaksi yleisimpiä eron syitä ovat läheisyyden ja rakkauden puute, osapuolten erilaiset elämänarvot ja tämän jälkeen vasta päihteet ja väkivalta.

- Ihmisten parisuhdeodotukset ovat lisääntyneet. Ei riitä, että ollaan naimisissa ja elämä sujuu jotenkuten...Joillakin saattaa olla sellainen ihmeellinen unelma parisuhteesta, että siinä kaikki pelaa hyvin. Vääriä odotuksiakin on. Sitten on tilanteita, joissa kommunikaatio ei onnistu eikä yhteiselämä, kertoo suomalaisia avioeroja väitöskirjassaan tutkinut teologian tohtori Jouko Kiiski Iltalehden printtiversiossa.

Kyselytulosten perusteella avioero ei välttämättä ole enää traumaattinen kokemus, sillä 29 prosenttia vastaajista ei löytänyt mitään pahaa sanottavaa liiton loppumisesta. Tutkijan yllätti myös se, että 42 prosenttia eronneista ei ole missään tekemisissä ex-puolisonsa kanssa.

Vastausten perusteella eronneet pitävät rauhaa ja itsenäisyyttä parhaana asiana eron jälkeen. Tutkijaa kuitenkin ihmetyttää ristiriita, joka syntyy, kun samalla kaivataan läheistä ihmissuhdetta ja rakkautta. Kiiskin mukaan elämä on tasapainoilua.

- Jos rakastat ja muutat jonkun luokse asumaan, saat sitä mitä kaipaat. Samalla menetät itsenäisyyttä. Se on tasapainoilua, kuinka kaksi asiaa voisivat riittävän hyvin toteutua, tutkija jatkaa.

Lähde: Iltalehti

Kilpailut

Uusimmat