IS: Teiniäitiys on periytyvää

16.09.2012 13:45 - Katariina Näreaho

Suomessa raskaaksi tulee vuosittain satoja teini-ikäisiä. Alaikäisistä lapsen synnyttaa noin parisataa tyttöä.

IS:n Viikkoliite uutisoi tutkimustuloksista, jotka kertovat raa'an totuuden. Teinivanhemmaksi päätyy todennäköisemmin itsekin teiniäidin lapsi.

- Taustalla saattaa olla jonkinlaista mallioppimista: tytär seuraa sitä, mitä oma äiti on, kertoo Väestöliiton lääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen lehden haastattelussa.

Väestöliiton tietojen mukaan suurin osa teiniäideistä on 16-17-vuotiaita. Joukossa on silloin tällöin nuorempiakin. Yleensä tulevat isät ovat samanikäisiä tai hieman vanhempia.

10 vuotta sitten tehdyn suomalaistutkimuksen mukaan teiniraskauksien taustalla oli usein rikkonaiset perhesuhteet sekä isän vähäinen koulutus. Mikäli isän koulutusvuosia oli kertynyt enintään yhdeksän, nuorella oli kaksinkertainen riski päätyä teinivanhemmaksi. Myös yksinhuoltajavanhemman kanssa asuneen nuoren riksi oli kaksinkertainen.

Teiniraskauksien määrät ovat hieman vähentyneet sitten 1990-luvun lamavuosien. Suomen tila on silti ollut aina erinomainen verrattuna esimerkiksi Venäjän tai Yhdysvaltojen tilastoihin.

Kaikki teiniraskaudet eivät ole tuomittuja epäonnistumaan. On paljon esimerkkejä esimerkiksi politiikan huipulta, jotka ovat saaneet lapsen 15-vuotiaana ja silti elämä porskuttaa hyvin eteenpäin.

Lähde: Ilta-Sanomien Viikkoliite

Kilpailut

Uusimmat