Kuva: Fotolia

Isä, rakastan sinua edelleen, huolimatta kaikesta siitä, mitä olet tehnyt

13.11.2016 20:15 - Rea Tallgren

Avoin kirje -sarjassa ihmiset kirjoittavat avoimesti ja rohkeasti asioista, jotka ovat jääneet sanomatta tai kuulematta.

"Rakas isäni.

Et voi koskaan käsittää sitä riipivää tuskaa, jonka olet perheellesi aiheuttanut juomisellasi.

Sinulla oli paljon asioita, joista moni mies vain haaveilisi sekä olisi onnellinen. Esimerkkinä on sinun oma perheesi, joka rakasti sinua juuri sellaisena kuin olet, vaikka vuosikausia jatkunut käyttäytymisesi oli aivan järkyttävää, eikä sellaista ansaitsisi kohdata kukaan. 

Sinulla oli kiltti ja ymmärtäväinen nainen avopuolisona. Hän on varmasti yksi epäitsekkäimmistä ihmisistä tässä maailmassa. Tämä nainen toi maailmaan sinun kaksi lastasi. Toinen niistä oli poika, joka seurasi jokaista jalanjälkeäsi ja halusi olla kuin sinä. Hän katsoi sinua silmät suurina suurta ihailua uhkuen, kun opetit kuinka onkivapa rakennetaan itse, ja sen jälkeen kalastit sillä suuren joukon ahvenia.

Toinen niistä oli tytär, minä, joka aina uskoi sinuun, sekä rakasti sinua epävarmuuksistasi ja -täydellisyyksistäsi huolimatta.

Huomasin jo pienestä asti taipumuksesi synkkyyteen ja melankoliaan, joka ilmeni muille huutamisena ja räyhäämisenä. Se muokkasi minusta kiltin, konflikteja välttelevän ymmärtäväisen pikkuvanhan neidin, jonka lapsuus jäi kesken.

Purit epävarmuuksiasi lastesi äitiin, joka halusi tukea sinua viimeiseen asti, ja joka työskenteli niska limassa perheensä hyväksi melkein päivittäin, koska et itse kyennyt.  Purit epävarmuuksiasi lapsiisi, jotka eivät ole koskaan olleet sinulle mitään pahaa tehneet.

Vaikka kaikki ei ole välttämättä niin mustavalkoista, valitsit mieluummin pullon sen sijaan, että olisit hakenut itsellesi apua.  Teit aikoinaan tietoisen valinnan välittää mieluummin alkoholista, kuin siitä tosiasiasta, että sinua olisi tarvittu kotona.

Jätit lapsesi heitteille mennäksesi lähikapakkaan. Olet tullut kotiin ties mihin kellonaikaan välittämättä kenenkään muiden elämästä, ja tullut uhkailemaan lapsiasi keskellä yötä humalapäissäsi. Ei lapsi humalaa ymmärrä, lapsi luulee, että vika on hänessä. 

Vaikka olet tehnyt paljon pahaa, en ole sinulle silti katkera, koska katkeruus kaulassa en itse pääsisi elämässä eteenpäin.

Rakastan sinua edelleen, olethan kuitenkin isäni.  

Olen kuitenkin pahoillani siitä menetyksestä, jota et välttämättä itsekään edes ymmärrä kohdanneesi. Näkymä pullon läpi on sumea. Olet juonut todellisuudentajusi viinalla.

Et tiedä miten paljon tyttäresi on saanut aikaan elämässään, itselleen sekä muille. Et tiedä, kuinka paljon tulen saavuttamaan sillä sisulla ja pitkäjänteisyydellä, jotka olet pakottanut minut repimään itsestäni selvitäkseni siitä säröstä, jonka minuun teit.

Olen kiitollinen, että olet tehnyt minusta järkähtämättömän itsenäisen, itseensä täysin luottavan lujan naisen, jolla on kuitenkin suuren suuri sydän. Annan sinulle anteeksi, mutta en koskaan unohda sitä, kuinka paskamaisesti meitä kohtelit.

Rakkaudella,

Tyttäresi."

Lähetä meille avoin kirjeesi osoitteeseen tarja.vilen@bauermedia.fi ja rea.haverinen@bauermedia.fi. Voicen toimitus pidättää oikeuden muokata kirjeitä ja päättää itse niiden julkaisusta. Julkaistut kirjeet julkaistaan aina nimettöminä.

Kilpailut

Uusimmat