Itketkö ystäviesi kanssa? Syyt, joiden takia kannattaisi

23.04.2015 11:45 - Eeva Rajala

Tosi ystävän olkapäätä vasten on helppo itkeä, mutta tämän lisäksi yhteisestä itkuhetkestä koituu paljon hyvää.

Itkeminen ystävän kanssa on terapeuttista, ja ihmiselle tulee vapautunut olo kokemuksen jälkeen. Elite Daily -sivusto kertoo taannoisesta tutkimuksesta, jossa tutkittiin itkemisen vaikutuksia. Kävi ilmi, että itkeminen toisen henkilön kanssa teki kokemuksesta hyvin puhdistavan. Suurin osa koehenkilöistä koki katharsiksen eli äkkinäisen tunnetilan, joka johtaa muun muassa elämänhalun voimistumiseen. Kun henkilöt kokivat tämän katharsiksen, he kokivat myös tulleensa lähemmiksi ystäviksi.

Paranemisprosessi nopeutuu

- Jos ystävät itkevät yhdessä ja tukevat toisiaan, se voi olla hyödyksi. Kuitenkin jos kummatkin kokevat ahdinkoa, heidän mahdollisuutensa tukea toisiaan voi olla rajallinen. Tosin, itkevän ihmisen näkeminen voi myös auttaa toista tunnistamaan paremmin omia tunteitaan, ja tämä on myös hyvä reaktio, päätutkija Lauren M. Bylsma kertoo Elite Dailylle.

Kun ihminen itkee toisen kanssa, hän saattaa siis päästä paremmin kosketuksiin omien tunteidensa kanssa. Vaikka toisen kanssa itkeminen voi tuntua sillä surun tai ahdistuksen hetkellä vielä pahemmalta, se antaa ihmiselle alkusysäyksen parantumisprosessille ja hän saattaa päästä elämässään eteenpäin nopeammin.

Merkki pysyvästä ystävyydestä

Jos siis ystävä päättää kertoa huolistaan ja alkaa samalla itkeä, se kannattaa ottaa kohteliaisuutena, sillä ystävä haluaa itkeä ja näyttää tunteensa vain hyvän ja luotettavan henkilön läsnäollessa.

- Itkeminen näyttää ihmisen haavoittuvuuden, ja ihminen tuntee olonsa mukavammaksi kun itkee läheisen ystävän kuin muiden ihmisten edessä tai yksin. Jos ihminen itkee tuntemattomien edessä, hän kokee enemmän negatiivisia tunteita, kuten nolostumista, Bylsma jatkaa.

Ystäviä, joiden kanssa nauraa, on todennäköisesti helpompi löytää kuin ystäviä, joiden kanssa on helppo itkeä. Itkun jakaminen ilman nolouden tunnetta tai pelkoa torjunnasta on merkki pysyvästä ystävyydestä.

Lue myös: Itke pois - 5 tilannetta, joissa on luvallista surra kunnolla

Lähde: Elite Daily

Kilpailut

Uusimmat