Kuva: Senja Rapila

Juha, 38: "On raukkamaista luikkia karkuun, jos parisuhteessa tulee vaikeuksia"

24.07.2016 10:10 - Rea Tallgren

Rakkaudesta-sarjassa erilaiset ihmiset puhuvat avoimesti ja rohkeasti sellaisistakin asioista, joita ei ole välttämättä tapana sanoa ääneen. Nyt äänessä on Juha.

"Ihastuin ensimmäisen kerran joskus 16-17-vuotiaana, lukion kynnyksellä. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä, mutta vähän stalkker-tyyppisesti aluksi, että hän ei tiennyt siitä. Yksi asia kuitenkin johti toiseen. En tiedä, olisiko juttu mennyt pidemmälle. Tyttö oli niin sanotusti vähän ”paremmista piireistä”, ja juttu katkesi oikeastaan siihen, että lähdin Jenkkeihin vaihto-oppilaaksi. Olisi pitänyt pitää yhteyttä kirjeitse, ei silloin mitään sähköposteja ollut. Se ei ollut nuorelle miehelle kovin helppoa." 

"Meillä on lämpimät välit lapsuudenperheeni kanssa. Olemme klassinen, espoolainen, kahden lapsen perhe. Emme soittele päivittäin, itse en siihen edes pystyisi. Säännöllisin välein kokoonnumme kuitenkin yhden pöydän ääreen. Vanhempani ovat vieläkin yhdessä, monen kymmenen vuoden jälkeenkin."

"Naimisiinmeno on kyllä sellainen lupaus, että sitten jos lautaset lentelee seinään tai tulee riitaa, niin se ei ole mikään syy luikkia pakoon. On todella selkärangatonta lähteä karkuun, jos suhteessa tulee vaikeaa. Pettäminen saisi minut eroamaan. Kevyin perustein en kuitenkaan missään nimessä eroaisi. Sopuisatkaan erot eivät ole kivoja kellekään. Alle kaksikymppisenä voi vielä ”erota ystävinä” ja ”helposti”, mutta ei enää aikuisina."

"Parisuhteessa minulle tärkeintä on luottamus ja vapaus. Se, että saan olla oma itseni. Tietynlainen turvallisuus on myös tärkeää. Jos on suhteita, joissa joutuu jatkuvasti olemaan vaikka mustasukkainen, ei se pitkälle kanna, tai jos joku rajoittaa toisen tekemistä liikaa, sekään ei olisi minun juttuni. Omakin elämä pitää olla." 

"En välttämättä tekisi toisin mitään, mitä tulee rakkauteen. Kaikki päätökset ja teot on johtaneet siihen, missä nyt olen. Vallitsevat olosuhteet ovat aina johtaneet siihen, että on valinnut sen polun, jolle on mennyt, joten mielestäni on turha miettiä, mitä tekisi toisin."

"Ero avioliittoani aikaisemmasta suhteesta oli vaikein. Itse olin päättänyt eron aiemmin ja sitten vitkuttelin turhaan, enkä ollut rehellinen toista kohtaan. En puhunut tarpeeksi suoraan ja siitä jäi hapan maku suuhun. Sitä on elämä, sitä on turha surkutella. Siinä on tehty omat päätökset ja that’s it."

"Rakastan lähipiiriäni, poikkeuksetta, on kyseessä sitten mies tai nainen. Rakkaus tarkoittaa minulle pyyteettömyyttä; sitä, että on valmis auttamaan ja tietää, että saa apua, jos tarvitsee. Ja tietää, ettei tarvitse hävetä pyytää apua. On vaikea sanoa, mitä kaikkea olisin valmis tekemään rakkauden eteen. On vaikea määrittää asioilla, mitä tekisin vaikka lähimmäisen tai vaimoni eteen. Ei ole rajoitteita niissä tilanteissa."

Lue kaikki aiemmat Rakkaudesta-jutut tästä

Kilpailut

Uusimmat