Kaunis ihminen

15.03.2014 12:15 - Rea Tallgren

Rea Haverinen on Voicen uutistoimittaja ja kolumnisti, joka kirjoittaa ihmissuhteista ja -suhteettomuudesta ja niiden lieveilmiöistä.

Olen kuunnellut viimeisen viikon ajan jatkuvalla syötöllä Happoradion kappaletta Kaunis ihminen. Kappale kertoo minun korviini elämän raadollisuudesta ja siitä, kuinka toistemme armoilla jokainen meistä on.

Vaikka olisi kuinka onnellinen tahansa, on toisella ihmisellä käsissään ne aseet, joilla onnen voi halutessaan tuhota. Joskus siihen riittää pelkät sanat, toisinaan mennään tekoihin asti.

Parisuhteessa toisen rikkominen on ehkä kaikista helpointa. Kun ihminen, johon luottaa maailmassa eniten, ei yhtäkkiä olekaan sitä, mitä luulit, särkyy jotain. Usein se jotain on enemmän kuin pelkkä parisuhde. Myös ihminen särkyy - ja kokoaminen voi olla vaikeampaa kuin luulisi.

Luottamuksen voi rikkoa ihmis- ja parisuhteissa lukemattomilla tavoilla. Kun nyrkit puhuvat, ei sanoilla ole enää parantavaa vaikutusta, koska seuraava kerta on luvassa lähes poikkeuksetta, vaikka luvattu olisi mitä tahansa. Kun luottamuksen pettää, ei tekoa saa tekemättömäksi tai ihmissuhdetta ehjäksi pyytämällä anteeksi.

Pahinta ei monesti ole se, mitä tapahtuu, vaan se, mitä se saa aikaan. Miten vaikeaa jotain rikki mennyttä on korjata. Miten vaikeaa on korjata rikki mennyt ihminen, joka ei usko enää olevansa rakkauden, hellyyden ja ystävyyden arvoinen? Ihminen, joka on petetty niin monta kertaa, niin monen ihmisen toimesta, että hän pitää sitä jo normaalina.

Vastausta on lähes mahdoton tietää. Voi vain toivoa, että jokainen rikottu muistaisi sen, mitä Happoradion kappaleessakin sanotaan.

"Tapahtuu mitä tapahtuu, muista että oot kaunis ihminen. Usko niin, tai vähitellen lakastut."

Aikaisemmat Suhteettomuusteoria-kolumnit pääset lukemaan tästä.

Kilpailut

Uusimmat