Kumilla - tai ei ollenkaan

24.05.2014 12:15 - Rea Tallgren

Rea Haverinen on Voicen uutistoimittaja ja kolumnisti, joka pohtii kirjoituksissaan ihmissuhteita ja -suhteettomuutta ja niiden lieveilmiöitä.  

Yle uutisoi tällä viikolla Väestöliiton huolestuttavasta havainnosta, jonka mukaan kondomeja ei Suomessa joka paikassa myydä alaikäisille. Väestöliiton nuorilta saatujen tietojen mukaan joissakin kaupoissa myyjä saattoi vain todeta kortsut kädessä kassalle ilmestyvälle nuorelle, että hän on liian nuori tarvitakseen kondomeja.

Kun minä olin nuori, emme ensimmäisen poikaystäväni kanssa edes harkinneet ilman ehkäisyä hutiloimista. Silti, vaikka molemmat halusivat ehdottomasti käyttää kondomia, oli niiden ostaminen vaikeaa - ja ajoittain ylivoimaistakin. Poikaystäväni taisikin varastaa useamman kuin yhden kondomipakkauksen kaupoista ja kioskeista. Vain, koska häntä nolotti.

Kondomien ostaminen ei edelleenkään ole helppoa. Se tuntuu samalta, kuin menisit apteekkiin hakemaan peräpukamavoidetta. Tiedät, että apteekkari tajuaa sinulla olevan peräpukamat. Sama koskee kondomeja.

"Nythän toi tajuaa, että mä aion nussia."

Minulla korvat vetävät edelleen punaiseksi, kun ostan kondomeja. Voin vain kuvitella, miltä toimenpide tuntuu nuoresta, jolle kerrat ovat ensimmäisiä. Ja miltä se tuntuu nuorelle, jolle kondomeja ei ole suostuttu myymään? Hän tuskin enää nolatuksi tulemisen pelossa palaa kauppaan kumeja hakemaan.

Kondomien myymättä jättämisestä nuorille ei voi seurata mitään hyvää. Sitä voi miettiä se myyjä, joka kieltäytyi kondomeja myymästä, ja jonka oma tytär tulee 16-vuotiaana hänelle itkemään tultuaan raskaaksi. Tai toinen, joka myös on kieltäytynyt kondomeja myymästä, ja jonka pojalla todetaan parantumaton sukupuolitauti alaikäisenä.

Nuoret harrastavat seksiä - halusivat aikuiset sitä tai eivät. Tärkeintä on varmistaa, että he saavat tehdä sitä turvallisesti.

Aikaisemmat Suhteettomuusteoria-kolumnit voit lukea tästä.

Kilpailut

Uusimmat