7 asiaa, jotka erottavat aamuvirkut iltavirkuista

03.04.2014 13:15 - Heli Thoren

Jos lukeudut aamuvirkkuihin, olet todennäköisesti myös iloinen ihminen.

Tutkijat kartoittivat sitä, miten amuvirkut ihmiset eroavat niistä, jotka jatkaisivat mielellään aamulla nukkumista. Samassa tutkimuksessa havaittiin, että niin aamu- kuin iltavirkkuus on piirre, jota ei voi muuttaa, vaikka vuorokausirytmin säätäminen onkin mahdollista.

Tohtori Michael Smolensky, Teksasin yliopistosta havaitsi myös, että halu valvoa iltaisin myöhään tai herätä aikaisin aamulla on erityisen vahva.

Ohessa seitsemän piirrettä, jotka ovat ominaisia aamuvirkuille:

1. Iloisuus

Aamurvirkut ovat keskimäärin iloisempia. Tutkimuksissa kävi ilmi, että iästä huolimatta, aamuvirkut käsittelivät päivän aikana suhteessa enemmän positiivisia ajatuksia kuin ne, jotka ovat illan virkkuja.

2. Heillä on paremmat kouluarvosanat

Aamuvirkut menestyvät koulussa paremmin kuin valvojat. Tämän uskotaan johtuvan siitä, että he menevät aikaisemmin nukkumaan ja ovat siksi aamulla virkeämpiä. Heiltä jää myös väliin yöaikaan tapahtuva unta häiritsevä toiminta esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tai television äärellä.

3. Heille torkku on vieras

Siinä missä aamun torkku painaa herätyskellon torkkua moneen kertaan, aamuvirkun ei tarvitse. He heräävät virkeänä kellon pirinään tai jopa ennen sitä.

4. He ovat tehokkaampia aamulla

Tämä ei liene suuri yllätys, mutta aamuvirkut ovat huomattavasti tehokkaampia aamulla kuin illanvirkut. Heille aamu-urheilu maistuu, ja he pystyvät olemaan myös työssään skarpimpia aamuaikaan.

5. He ovat tiedostavampia

Tämä saattaa johtua myös siitä, että aamulla virkeillä ihmisillä unen laatu saattaa olla parempaa. Aamuihmiset ovat tiedostavampia ja skarpimpia elämässään kauttaaltaan kuin iltavirkut.

6. He eivät ole niin taipuvaisia masennukseen

Aamuvirkut eivät sairastu yhtä herkästi masennukseen kuin iltavirkut. Tutkijat päättelivät, että koska aamuvirkut ovat kykenevämpiä pitämään elämänsä järjestyksessä, se auttaa myös masennuksen ehkäisyssä. Aamulla pirteämmät tarttuvat hanakammin myös mahdollisuuksiin kuin ne, jotka ovat aamulla vielä nukuksissa.

7. He ovat kiltimpiä

Hermot eivät ole niin kireällä hyvin nukutun yön jälkeen. Kun taas aamu-unisilla vuorokausirytmin ylläpitäminen voi olla vaikeampaa, joka saattaa näkyä myös ärtyneisyytenä. 2013 teetetyn tutkimuksen mukaan aamuvirkut eivät myöskään olleet yhtä alttiita narsistiselle persoonallisuushäiriölle.


Se, milloin heräät, määrittää täydellisen päiväuniajan sinulle. Lue juttu täällä.


Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat