"Meidän pitäisi jutella" - parhaat ajat ja paikat tärkeiden keskustelujen käymiseen

25.06.2015 11:45 - Eeva Rajala

Vinkeistä selviää esimerkiksi se, kannattaako toinen jättää viikonloppuna vai arkiviikolla.

Toisen osapuolen sydän hyppää kurkkuun aina, kun toinen sanoo nuo vakavalta kuulostavat sanat. "Meidän pitäisi jutella" -lause kuulostaa usein siltä, että toinen on laittamassa suhdetta poikki. Usein lause on kuitenkin vain toisen herättelyä siihen, että kaksikon pitää vain yksinkertaisesti selvittää tärkeitä, suhteeseen liittyviä, asioita. Lauseen vastaanottaminen on kiinni siitä, missä ja minkä vuoksi lause ylipäätään esitetään.

Psykologi Diane Kirscher ja parisuhdeasiantuntija Jane Greer listaavat Women's Health -lehdelle hetkiä ja paikkoja, joissa kumppani vastaanottaa parhaiten keskustelukutsun.

Onko suhde nyt vakava?

Toinen osapuoli, todennäköisesti mies, voi joskus olla suhteen virallistamista vastaan. Hän saattaa pelätä menettävänsä jotain vapaudestaan. Jotkut eivät halua, että heitä pakotetaan viralliseen seurustelusuhteeseen. Toiselle osapuolella voi kuitenkin olla tärkeämpää tietää, kannattaako suhteeseen satsata, vai tahtooko toinen vain jatkaa hauskanpitoa vuosi toisensa jälkeen.

Oikea aika: Keskustelu kannattaa käydä vasta silloin, kun kaksikko viettää paljon aikaa yhdessä, seurustelua on takana ainakin kaksi kuukautta, ja kumppani on esitelty perheelle ja ystäville.

Oikea tilanne: Tapailun muuttaminen vakavammaksi seurusteluksi kannattaa ottaa esille tilanteessa, missä kaksikolla on hauskaa keskenään. Tilanne voi olla esimerkiksi uimarannalla frisbee-heittelyn lomassa. Joskus keskustelulle otollisin aika on juuri seksin jälkeen. Tällaisissa tilanteissa ihmiset tuntevat toisiinsa enemmän yhteyttä ja he ovat myös avoimempia keskustelulle. Näin keskustelusta ei tule kiusallista.

Keskustelua ei välttämättä kannata käydä hiljaisuudessa romanttisen illallisen aikana, vaikka tilanne tuntuisikin juuri otolliselta. Silloin ihminen ei kuitenkaan ole rennoimmillaan, eikä keskustelu sen vuoksi välttämättä kulje.

Miten olisi avioliitto?

Joidenkin miesten mielestä kosinta tuntuu pikkujutulta siihen verrattuna, että pitäisi alkaa keskustella avioliitosta. Siinä, missä kosinta saattaa joskus valitettavasti johtua pelkästään hetken mielijohteesta, syvällinen keskustelu avioliiton mahdollisesti solmimisesta on täysin toinen juttu. Moni myös pelkää sitä, että kosinta ja naimisiinmeno muuttavat suhdetta radikaalisti.

Oikea aika: Avioliitosta kannattaa keskustella siinä vaiheessa, kun muistakin elämäntavoitteista on pystytty puhumaan ja kun pariskunta on tehnyt muutamia yhteisiä taloudellisia päätöksiä, kuten huonekaluostoksilla käynti. Pariskunnalle voi olla myös tuttua kauraa käydä ystäviensä häissä juhlimassa, joten ajankohta keskustelulle alkaa olla hyvä.

Oikea tilanne: Tilanne kannattaa valita samoilla kriteereillä kuin suhteen laadun määrittämisessä. Paras aika keskustelulle on siis silloin, kun pariskunta tuntee olonsa huolettomaksi ja läheiseksi. Paras tilanne voi olla esimerkiksi hidas sunnuntaiaamu sängyssä tai illallisen teko yhdessä.

Mitä mieltä toinen on lapsista?

Yksi askel aikuisuuteen on lasten hankinta. Jotkut ihmiset ahdistuvat asiasta. On myös ihmisiä, jotka eivät koskaan edes halua omia lapsia. Näitä tunteita ja päätöksiä pitää myös arvostaa.

Oikea aika: Lapsista kannattaa keskustella jo ennen kuin suhde etenee yhtään vakavammaksi. Vaikka henkilö tietäisi jo, että toinenkin tahtoo tulevaisuudessa lapsia, kannattaa asiasta silti keskustella etukäteen. Paras ja rennoin viikonpäivä lapsikeskusteluun on sunnuntai, sillä se on viikonpäivistä rennoin.

Oikea tilanne: Asia kannattaa ottaa esille, kun kaksikko viettää aikaa esimerkiksi puistossa, jossa on samaan aikaan paljon lapsia. Lapsista voi myös keskustella aiemmin kerrottujen ohjeiden mukaan, eli silloin, kun kaksikko tuntee olonsa mahdollisimman rennoksi ja läheisiksi.

Suhde halutaan lopettaa

Eroaminen ja jätetyksi tuleminen eivät ole helppoja asioita. Erosta ja toisen jättämisestä ei ole myöskään helppo puhua. Asiasta on kuitenkin pakko keskustella, jos suhde ei yksinkertaisesti toimi kaiken työn ja paranteluyritysten jälkeen.

Oikea aika: Parisuhdeasiantuntija Jane Greerin mukaan paras hetki erota toisesta on arkipäivänä. Jätetyllä on näin asioita esimerkiksi töissä tai koulussa, joihin hänen pitää keskittyä. Tilannetta voi olla viikonloppuna vaikeampi käsitellä.

Oikea tilanne: Erokeskustelua suunnitellessa pitää miettiä, miten toinen todennäköisesti reagoi asiaan. Jos jätettävä henkilö on räjähdysherkkä tai arvaamaton, kannattaa keskustelu käydä julkisella paikalla, jotta toinen henkilö voi poistua tarvittaessa ja toivottavasti myös turvallisesti paikalta.

Erokeskustelua ei kannata käydä silloin, kun toinen on vihainen. Tällaisessa tapauksessa toiselle voi jäädä epäselväksi se, erottiinko tässä nyt oikeasti vai oliko kyseessä vain riita. Keskustelu kannattaa pitää sivistyneenä ja antaa toiselle myös positiivista palautetta aikuismaisen keskustelun lomassa. Keskustelu voi olla vaikeaa, mutta pienellä valmistelulla kommunikoinnista tulee parempaa.


Lue myös: Miksi rakkaus kuolee? 10 yleisintä syytä

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat