Mies, mene naimisiin – luustosi kiittää

26.01.2014 09:15 - Linda Arponen

Tutkimuksen mukaan avioliitolla on yllättäviä terveysvaikutuksia miehille.

Jo aiemmin avioliitto on kytketty pienempään riskiin sairastua sydäntauteihin ja parempiin mahdollisuuksiin selviytyä syövästä.

Nyt tuore yhdysvaltalaistutkimus on selvittänyt, että avioliitosta on myös hyötyä miehen luille, kuitenkin vain silloin, jos mies menee naimisiin yli 25-vuotiaana.

Tutkijat havaitsivat, että miehillä, jotka elivät vakaissa avioliitoissa, eivätkä olleet eronneet aiemmin, oli vahvemmat luut kuin sellaisilla miehillä, jotka olivat kokeneet avioeron.

Lisäksi pitkäaikaisissa parisuhteissa elävillä miehillä oli vahvemmat luut, kuin naimattomilla miehillä.

Miehen iällä oli kuitenkin myös merkitystä. Niillä miehillä, jotka menivät naimisiin alle 25-vuotiaina, oli heikommat luut kuin vanhemmin avioituneilla.

Kyseisessä tutkimuksessa ei kuitenkaan havaittu samankaltaisia eroavaisuuksia naisten välillä. Toisaalta tutkimus antoi sellaisia viitteitä, joiden mukaan naisilla, joilla oli heitä tukeva kumppani, oli vahvemmat luut kuin sellaisilla naisilla, joiden miehet eivät arvostaneet tai tukeneet heitä henkisesti.

Tutkijat havaitsivat alle 25-vuotiaina avioituneilla miehillä merkittävää selkärangan lujuuden heikkenemistä. Tilanne oli sitä vakavampi, mitä nuorempina he olivat menneet naimisiin.

- Hyvin varhainen avioliitto on haitallista miehille todennäköisesti siksi, että he stressaavat perheen elättämisen vuoksi, sanoo lääketieteen professori Arun Karlamangla, toinen tutkimuksen kirjoittajista.

Tämä taas johtui tutkijoiden mukaan siitä, että nuorina avioituneet miehet olivat todennäköisemmin vähemmän koulutettuja ja palkattuja, jolloin heillä oli enemmän vaikeuksia saada rahat riittämään.

Tutkijoiden mukaan tämä on ensimmäinen kerta, kun siviilisääty ja sen laatu on kytketty luuston terveyteen.

- Terveys ei riipu pelkästään hyvistä elämäntavoista ja esimerkiksi tupakoimattomuudesta. Myös muut sosiaaliset elämänalueet, kuten siviilisääty ja parisuhteen laatu vaikuttavat, kertoo toinen tutkijoista, lääketieteen professori Carolyn Crandall.

Tutkimuksessa käytettiin vuosilta 1995-1996 olevia terveystutkimustuloksia, johon oli osallistunut tuolloin 25-75-vuotiaita henkilöitä.

Kyseisiä henkilöitä haastateltiin uudelleen vuosina 2004-2005. Heitä tutkittiin myös luuntiheyden skannerilla ja selvitettiin muita tekijöitä, jotka vaikuttavat luuston terveyteen, kuten lääkitystä, terveyskäyttäytymistä ja vaihdevuosia.

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat