Onko miehen sukunimen ottaminen identiteetin menetys? Naiset kertovat miksi pitivät tyttönimensä

10.07.2013 13:15 - Laura Sulkava

Sukunimen vaihtaminen on askel kohti uutta sukua. Vaihdosta pidetään usein itsestäänselvyytenä, mutta on tilanteita, joissa oma sukunimi halutaan pitää avioliitosta huolimatta.

Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan sukunimensä pitää yhä harvempi avioliittoon astuessaan. Huffington Post keräsi tarinoita naisilta, jotka olivat päätyneet pitämään sukunimensä.

43-vuotiaan Renee Schneiderin mukaan miehen sukunimi ei missään vaiheessa kuulostanut hyvältä. Hän oli aloittanut maistelemaan nimeä kihlauksesta lähtien, mutta peilikuva ei kertakaikkiaan sopinut sanaan.

- Harjoittelin myös töissä vastaamista puhelimeen mieheni sukunimellä, mutta en kertakaikkiaan tuntenut sitä henkilöä. Sekä mieheni että hänen sukunimeään kantava lapsemme rakastavat minua tyttönimestäni huolimatta, Schneidler selittää.

Aubrey Woods, 34, taas kertoo vanhempien käyttäneen paljon aikaa nimen suunnitteluun ja heidän vaihtaneen etunimen laillisia teitä Jessicasta Aubreyksi. Tämän jälkeen hän ei voinut kuvitella muuta sukunimeä ja kaiken lisäksi oma sukunimi kuulosti niin hyvältä, ettei olisi halunnutkaan vaihtaa uuteen.

Sukunimen vaihto saattaa myös olla yhteinen sopimus. Angel Dunlap kertoo olleensa 30 vuotta oman nimisensä ennen kihlatumista eikä kertomansa mukaan tuntisi oloaan yhtään enempää naimisissaolevaksi vaihtamalla sukunimeään. Miehensä kanssa hän on tehnyt sopimuksen suvun hyväksymättömyydestä huolimatta, että sukunimi vaihtuu, jos he saavat yhteisiä lapsia.

Julien Fieldin on listannut suuren määrän ehkä pinnallisiakin syitä pitää oma sukunimensä. Ensimmäinen syy on saavutettu tohtorin tutkinto, joka oli tuore asia naimisiin mennessä. Tämän lisäksi hän pitää nimen muutosta identiteetin menetyksenä ja kertoo, että lukiokavereita on vaikeaa löytää, kun naisten nimet ovat vaihtuneet.

- Käytäntö on mielestäni vanhentunut, ja koska mieheni ei vastustanut, niin miksi olisin vaivautunut vaihtamaan. En ymmärrä miksi nimi pitäisi vaihtaa, kertoo Fieldin

Samatha Contariolle taas oma isä oli opettanut, että nimeä ei tulisi ikinä vaihtaa, koska se on liian hyvä vaihdettavaksi. Vaikka aviomiehen sukunimi osoittautui yhtä hienoksi, mies tajusi sukunimen merkityksen Contariolle.

- Jos saamme lapsia, heidän sukunimensä tulee olemaan 18 kirjainta pitkä ja he kantavat kummatkin sukunimensä ylpeinä, Contario pohtii.

Tracy McCreerylla oli vaihtamattomuuteen kaksi syytä. Henkilökohtainen syy oli se, että suvussa ei ollut miestä jatkamaan suvun nimeä. Ammatin kannalta, hän oli taas luonut uraa nimellään ja saanut arvostusta, jonka nimenvaihdos olisi vienyt.

- Mieheni ei voinut kuvitella naivansa naista, joka vaihtaisi nimensä, lisää McCreery listaan.

Catrina Tangchittsumran kertoo nimensä taustalla olevan tarina ja side omaan identiteettiin. Nainen kertoo nimensä olleen keskustelun aloitus koko hänen elämänsä ajan, on sitten ollut kyse pankin virkailija tai oppilaat. Kaikki ovat kommentoineet pitkää nimeä ja kysyneet miten se lausutaan sekä missä nimen juuret ovat?

- Minä ja mieheni tiedämme, että olemme perhe huolimatta nimestäni, Tangchittsumran summaa.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat