Kuva: Fotolia

Onko parisuhteesi muuttunut jo liiankin tasaiseksi? Sytytä kipinä uudestaan neuvojen avulla

05.06.2016 18:15 - Emmi Moilanen

Pitkäaikaisen kumppanin kanssa elämä saattaa jämähtää vanhoihin rutiineihin, eikä jännityksen kipinää enää ole. Ei kannata jäädä tuleen makaamaan, koska muutoksen saa aikaan vähällä vaivalla.

Pitkässä parisuhteessa kumppanin oppii tuntemaan läpikotaisin. Tuttu puoliso tuo turvaa, mutta voi ennen pitkää aiheuttaa myös kyllästymisen tunteita rakkauselämäänne. Women's Health selvitti, millä tavalla kannattaa toimia, jos parisuhteesi aiheuttaa vatsassa lentävien perhosten sijaan haukotuksia useammin kuin ennen.

Lakkaa huolehtimasta

Pitkässä parisuhteessa ajoittaiset kyllästymisen tunteet ovat väistämättömiä sekä täysin normaaleja. The Breakup Bible kirjan kirjoittaja Rachel A. Sussmanin mukaan ihmismieli on virittäytynyt etsimään uusia, jännittäviä asioita. Samat vanhat rutiinit käyvät ennen pitkää kyllästyttäviksi, olipa kyse sitten parisuhteesta, työelämästä tai kuntosaliohjelmasta.

- Jos hyväksyt nämä tunteet osaksi elämääsi, myös todennäköisemmin reagoit niihin, jolloin muutoksen tekeminen on helpompaa, Sussman toteaa.

Etsi perimmäinen syy

Ensiksi sinun tulee kysyä itseltäsi, voisiko kyseessä olla jotain muutakin, kuin pelkkä kyllästyminen. Pitkässä parisuhteessa tylsistyminen voi viitata johonkin piilevään ja suurempaan ongelmaan. Sussman ehdottaakin pohtimaan esimerkiksi, ovatko kumppanit tyytyväisiä seksielämänsä aktiivisuuteen ja onko heillä samanlaisia toiveita esimerkiksi perhe-elämän suhteen.

On hyvä myös miettiä, tuntuuko sinusta siltä, että olette kasvaneet erilleen toisistanne. Lisäksi tyypillisiä riitatilanteiden aiheuttajia kannattaa pohtia tarkkaan.

Jos kuitenkin tunnet itsesi vain vähän levottomaksi, on mahdollista, että syy kyllästymiseen löytyy muilta elämän osa-alueiltasi.

- Elämässä pitää olla tasapainoa, eikä parisuhde voi olla kaikki kaikessa. Varmista, että myös työsi ja ystävyyssuhteesi ovat mielekkäitä, Sussman kehottaa.

Jos parisuhteen ulkopuoliset asiat tuntuvat olevan hyvin, on aika käydä rehellinen keskustelu kumppanisi kanssa ja miettiä, millä tavalla voisitte piristää suhdettanne sekä etsiä uutta jännitystä elämäänne.

Yhteiset suunnitelmat

Sussman kertoo, että hän ratkaisi oman parisuhteensa ongelmat suunnittelemalla miehensä kanssa yhteisen loman.

- Emme vain suunnitelleet matkaa Italiaan, vaan päätimme ottaa lisäksi kuuden kuukauden italian kielen kurssin valmistautuaksemme reissuun. Opiskelimme yhdessä ja teimme myös italialaista ruokaa viikonloppuisin, Sussman täsmentää.

Kokeilkaa siis tehdä kumppanisi kanssa jotain uutta. Tärkeää on, ettet anna jämähtäneen tilanteen ottaa valtaa elämässänne. Kääntäkää tilanne mahdollisuudeksi pitää hauskaa, ja opetelkaa uusia asioita yhdessä.

Lähde: Women's Health

Lue myös: Kyllästyttääkö unohtelu? 7 vinkkiä parempaan muistiin

Kilpailut

Uusimmat