Onko sinulla isosiskoa? Lue, miten se näkyy luonteessasi

24.04.2015 17:15 - Senni Loikala

Etenkin kilpailuvietissä huomattiin selkeitä eroja heillä, jotka ovat jakaneet arkensa isomman sisaruksen kanssa.

Jos miehellä on isosiskoja, hän ei todennäköisesti ole yhtä kilpailuhenkinen kuin muut. Näin väittää tuore tutkimus, jossa selvitettiin, miten sisarukset vaikuttavat ihmisen luonteeseen.

Tutkimuksessa kilpailtiin

Tutkimuksessa oli kaksi osaa. Ensimmäiseen osallistui 135 yläasteikäistä oppilasta ja toiseen reilu 230 yliopisto-opiskelijaa.

Yläasteikäiset pistettiin ratkomaan matemaattisia tehtäviä ensin niin, että he saivat onnistumisistaan pienen määrän pisteitä. Tämän jälkeen heidät laitettiin kilpailemaan parin kanssa siitä, kumpi onnistuu ratkomaan tehtävät. Tällöin voittaja sai jo tuntuvan määrän pisteitä. Yliopistossa opiskelevat saivat puolestaan itse valita, ratkoivatko he tehtäviä omin päin vai kilpaillen toisen kanssa.

Kummassakin tutkimuksen osassa nuoret miehet olivat naisia huomattavasti kilpailuhenkisempiä. Noin 60 prosenttia miehistä valitsi tehtävien ratkontatavaksi kilpailun, kun taas naisten kohdalla vastaava luku oli vain noin 23 prosenttia.

Isosiskon vaikutus miehiin

Kuitenkin yläasteikäisistä pojista, joilla oli isosisko, vain 38 prosenttia lähti kilpasille tehtäviä ratkaistessa. Jos yliopistossa opiskelevilla miehillä oli isosisko, vähensi se noin 20 prosenttia todennäköisyyttä lähteä mukaan kilpailuun verrattuna muihin miehiin.

Tutkijat uskovat, että isosiskot vähentävät miesten kilpailuviettiä roolimallinsa vuoksi. Ihmisten kerrotaan saavan vaikutteita myös stereotyyppisistä roolimalleista sisaruksiltaan.

Toisena syynä voi olla sisarusten syntymäjärjestys, sillä esikoiset ovat yleensä muita sisaruksia kilpailuhenkisempiä. He kokevat muita enemmän paineita muun muassa lapsienhankinnasta.

Kiinnostavana yksityiskohtana oli se, että jos miehellä on isosiskon lisäksi isoveli tai pikkusisko, niin tällöin he olivat yhtä kilpailuhenkisiä kuin muutkin nuoret miehet.

Isosiskon vaikutus naisiin

Myös isosiskojen vaikutusta naisten luonteeseen tutkittiin. Sillä huomattiin olevan suuri vaikutus, sillä isosiskon omistava nainen oli kilpailuvietiltään keskimäärin miesten luokkaa. Syyksi arvellaan siskojen tarpeiden ja kiinnostustenkohteiden jakamista, mikä lisää siskojen välistä kilpailua ja konflikteja perheessä.

Lue myös: Kaksosetko aina samannäköisiä? Kukaan ei usko Lucyn ja Marian olevan siskoja

Lähde: Research Digest

Kilpailut

Uusimmat