Parisuhteen menestys onkin miehestä kiinni!

15.03.2014 13:15 - Katariina Näreaho

Tuore tutkimus väittää, että kestävän parisuhteen avanaisema on miehellä.

Chicagon yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan onnellinen ja terve mies on tie pitkään parisuhteeseen.

Tutkimukseen osallistuneet iäkkäät parskunnat kertoivat muun muassa, kuinka usein he ottavat yhteen puolisoidensa kanssa. Vaimot, joiden miehet olivat terveydellisesti heikossa kunnossa, raportoivat useista erimielisyyksistä. Sen sijaan sairaiden naisten aviomiehet eivät kokeneet liitossa muutoksia suuntaan tai toiseen.

Sama päti myös tunnepuolella. Jos aviomies oli positiivinen ja iloinen, ei pariskunnilla ollut konflikteja yhtä paljon kuin muilla. Vaimon positiivisuudella ei tuntunut olevan vaikutusta riitojen määrään, miesten mielestä.

Tutkijat seurasivat lähes tuhatta pariskuntaa, jotka liputtivat perinteisten arvojen nimeen. Päätutkija James Iveniukin mukaan tuloksia voidaan kuitenkin soveltaa myös nuorempiin sukupolviin, sillä ihmisillä on tapumus omaksua samoja arvoja ikääntyessään.

- Jopa nykyaikana solmituissa liitoissa vallitsee miesten ja naisten roolit ja niihin liittyvät odotukset. Naiset ovat synnynnäisiä huoltajia ja vastaavat kodin tunnepuolen tasapainosta. Jos mies on kipeä tai huonotuulinen, pyrkivät naiset yleensä saamaan asiat kuntoon, kun taas miehet ovat enemmän välinpitämättömiä, Iveniuk täsmentää.

Tavallinen mies on parempi mies

Myös aiemmat tukimukset tukevat Chicagon yliopistossa saatuja tuloksia:

Jos et nainut David Beckhamin näköistä miestä, voit huokaista helpotuksesta, sillä parisuhteenne tulee todennäköisesti kestäämään pidempään. Tavallisen näköiset miehet ovat nimittäin parempia aviomiehiä. Näin ainakin väitetään amerikkalaisessa Family Psychology -julkaisussa.

Tutkijat haastattelivat 82 hiljattain avioitunutta pariskuntaa, jotka avautuivat suhteensa ongelmista. Parit, joissa aviomies oli vaimoaan ulkoisesti viehättävämpi, oli mies myös välinpitämättömämpi vaimonsa tunteita kohtaan. Vähemmän komeat miehet olivat sen sijaan kiinnostuneempia selvittämään parin väliset ongelmat.

Tiedemiehet uskovat, että hyvännäköisten aviomiesten välinpitämättömyys voi johtua siitä, että nämä eivät pelkää yksin jäämistä, ja että he uskovat löytävänsä helposti uuden kumppanin.

Myös seksillä on suuri merkitys suhteen kestämisen kannalta. Lisää aiheesta tutkimuksesta voit lukea täältä.

Lähde: Univercity of Chicago News

Kilpailut

Uusimmat