Pilaako sosiaalinen media parisuhteesi? Näin käytät Facebookia oikein

21.01.2013 18:15 - Eeva Rajala

Facebook mainitaan yllättävän monessa avioerohakemuksessa, ainakin Yhdysvalloissa. 

Esimerkiksi vuonna 2011 yli kolmanneksessa avioerohakemuksista oli mukana myös sana Facebook. Tämän lisäksi myös perheen lasten Facebook-profiileja käytetään todisteina huoltajuuskiistoissa.

Avioerotilanteet tai parisuhteen loppumiset eivät koskaan ole hauskoja hetkiä, ja tilanteet muuttuvat vielä ilkeämmiksi, kun soppaan sekoitetaan netissä avautumiset. Sosiaalista mediaa voi kuitenkin oppia käyttämään älykkäästi ja niin, ettei siitä koidu itselle tai muille pahaa mieltä.

Psykologi Sheri Meyers vinkkaa teoksessaan Chatting or Cheating: How To Detect Infidelity, Rebuild Love and Affair-Proof Your Relationship, miten kannattaa Facebookissa käyttäytyä suhteen alussa, suhteen tullessa vakavammaksi sekä erotilanteessa.

Tapailun aloittaminen
Meyersin mukaan jo suhteen alussa kannattaa olla läpinäkyvä. On tärkeää kertoa toiselle jo alussa, missä menee rajat siinä, mitä asioita jaetaan Facebookissa ja mitä ei. Psykologin mukaan koskaan ei ole liian aikaista kysyä toiselta "Voiko tätä juttua jakaa Facebookissa?" Näin ehkäistään jo alussa mahdolliset konfliktit, joihin koko suhde saattaa tyssätä jo ennen alkua, jos päivittää liian avoimesti omaa profiiliaan.

Yhteen muuttaminen ja naimisiin meno
Tässä vaiheessa kannattaa vakavammin miettiä ja pohtia, mitkä asiat on tarkoitettu jaettavaksi suhteesta Facebookissa ja miten muuten käyttäydytte. Monet voivat olla valmiita jakamaan oman käyttäjätunnuksen ja salasanan rakkaansa kanssa. Jos tämä on kummankin mielestä ihan ok, siitä vain. Jos mieli muuttuu, siitä kannattaa keskustella heti. Meyersin mukaan avioehtoon kannattaa myös kirjata pariskunnan yhteiset säännöt sosiaalisessa mediassa käyttäytymisestä. Kannattaa myös tehdä säännöt siihen, miten kauan Facebookissa roikutaan päivän aikana. Roikutteko kummatkin netissä, kun voisitte vaikka viettää aikaa vällyjen alla kahdestaan?

Eron sattuessa
Psykologi muistuttaa, ettei Facebook ole paikka ilkeillä ja haukkua toista eron sattuessa. Monet käyttävät Facebookia niin sanottuna kostoareenana oman vihan ja suuttumuksen vuoksi. Kannattaa myös miettiä, pitääkö omasta hyvästä olosta heti kirjoittaa sosiaaliseen mediaan. Jos olet päässyt yli erosta, toinen ei välttämättä ole tehnyt niin. Täten statuspäivitykset, kuten "En ole koskaan ollut onnellisempi!" tai "Vihdoin vapaa!" saattavat satuttaa pahastikin. Muista, että saatat tehdä statuksellasi paljon enemmän hallaa kuin hyvää.

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat