Kuva: Fotolia

Suomalaisnaisen kertomus parisuhdeväkivallasta järkyttää: "Selvisin hengissä esittämällä kuollutta"

11.09.2016 22:15 - Rea Tallgren

Minun tarinani -sarjassa lukijat kertovat elämästään omin sanoin ja rehellisesti. Tällä kertaa tarinansa kertoo *Siru, joka on tehnyt vuosikausia töitä parantuakseen väkivaltaisen suhteen jättämistä arvista.

Tällä viikolla tulee kuluneeksi yhdeksän vuotta elämäni kauheimmasta yöstä. Tuolloin pelkäsin, etten selviä hengissä, enkä varmasti olisikaan, jollen olisi leikkinyt kuollutta.

Yhdeksän vuotta olen tehnyt työtä tuon "ihanan" parisuhteen jättämien henkisten jälkien paranemisen eteen, ja vihdoin ja viimein alan olemaan sinut asioiden kanssa. Ehjäksi en voi itseäni vielä moneen vuoteen - tuskin koskaan - sanoa, mutta en enää syytä itseäni niistä kerroista, kun minua revittiin hiuksista, päätäni hakattiin seinään, minua kuristettiin, lyötiin, purtiin tai tukehdutettiin tyynyllä.

Asiat käännettiin joka kerta minun syykseni. Jos en olisi käyttäytynyt näin, jos en olisi sanonut näin, jos en olisi toiminut näin... Sitä tekee aikalailla kaikkea, että tuntisi olonsa edes hivenen hyväksytyksi ja halutuksi, sitä jopa kadottaa oman inhimillisyytensä.

Nämä asiat ovat jättäneet todella isot jäljet ja vääristyneen kuvan, niin itsestäni, kuin rakkaudesta. En tänä päivänäkään tiedä, mitä rakkaus on, ja miten sitä pitäisi ottaa vastaan. Ehkä tiedän vielä jonain päivänä, mutta siihen tarvitaan myös toiselta osapuolelta ymmärrystä ja hyvin pitkiä hermoja.

Itsetunnon rakentaminen alusta on ollut todella työlästä, mutta vihdoin voin sanoa, että itsetuntoni on jopa parempi kuin ennen. 

Toivon että kukaan, ei mies, ei nainen joutuisi ikinä kokemaan samaa kuin minä. Tilannetta ei myöskään pysty ymmärtämään kuin sellainen ihminen, joka on ollut tai on suhteessa narsistisen ihmisen kanssa.

Rakkaus väkivaltaista ihmistä kohtaan on sokea ja hyvin otteessaan pitävä. Itse olin jo menettämässä kaikki ihmiset, jopa vanhempani, tuon suhteen takia, mutta päähän taottiin järkeä.

En hyväksy parisuhdeväkivaltaa, olkoon se sitten henkistä tai fyysistä - en nyt enkä koskaan. Kenenkään suhteeseen ei tietenkään voi mennä puuttumaan, mutta aina voi neuvoa ja näyttää tietä parempaan. Parasta onkin, kun kuuntelee ja on läsnä, vaikka ei edes haluaisi kuunnella. Toivon, ettei kukaan joutuisi kokemaan samaa kuin minä koin. 

*Sirun nimi muutettu. Lue kaikki Minun tarinani -juttusarjan jutut tästä. 

Lue myös: Minun tarinani: Asperger ja lukemattomat sairaudet eivät onnistu lannistamaan minua

Lue myös: Minun tarinani: "Vakavan anoreksian jäljet kulkevat mukana loppuelämäni"

Lue myös: Minun tarinani: "Raju kiusaaminen johti lihomiseen - pahimmillani painoin 128 kiloa"

Kilpailut

Uusimmat