Tekstailetko kumppanisi kanssa paljon? Ei ehkä kannattaisi

16.04.2015 14:45 - Eeva Rajala

Miehet ja naiset odottavat viesteiltä erilaisia asioita. Niin tekstiviestittelyssä piilee parisuhdetta uhkaava vaara.

Lähetättekö toisillenne paljon tekstiviestejä? Siinä, miten sen teette voi piillä vaara suhteen tulevaisuuden kannalta. Toisinaan viesteistä voi tulla pakonomaisia ilmoituksia, joihin halutaan heti vastaus, vaikka viestissä ei mitään kysyttäisikään. Mikäli kumppani ei heti vastaa, voi puoliso pohtia, onko jokin hätänä.

Brigham Young -yliopiston tutkimuksen mukaan ahkera tekstiviestittely sai sekä miehet että naiset tuntemaan, ettei parisuhteen laatu ole heitä tyydyttävällä tasolla. Tämä johtuu pitkälti siitä, että miehet ja naiset viestivät eri tavoin.

Men's Health -lehti listasi erilaisia ongelmia, jotka liittyvät tekstiviestittelyyn ja saattavat osaltaan huonontaa parisuhteen toimivuutta.

Viestin sisältö tai pituus eivät miellytä toista

Nettideittailun asiantuntija Julie Spira kertoo lehdelle, että naiset tekstailevat yleensä keskustelumielessä enemmän kuin miehet. Nainen voi kertoa omasta päivästään 4 - 5 lauseella, ja kun mies ei vastaa ollenkaan tai vastaa vain "Ok", nainen suuttuu. Spiran mukaan nainen pelkää, ettei hän olekaan miehelle niin tärkeä. Spira neuvoo miehiä yksinkertaisesti viestittämään naiselle useammalla kuin yhdellä sanalla.

Jos esimerkiksi nainen kertoo viestissään, miten hauskaa oli eilen illalla elokuvissa ja että voisiko treffit uusia nopeasti, miehen ei kannata vastata vain sanalla "Käy." Kannattaa mieluummin kirjoittaa: "Minulla oli myös kivaa. Sovitaan vain uudet treffit."

Kumppani ei vastaa viestiin tarpeeksi nopeasti

Mikäli suhteessa on tapana viestitellä runsaastikin päivän aikana, kannattaa puolisoa varoittaa kiireisestä päivästä etukäteen. Mutta vaikka olisikin aikaa viestitellä, aina ei ole halua. Parisuhteen kannalta on kuitenkin parempi vaihtoehto vastata toisen viestiin kuin sivuuttaa se.

- Viestiin kannattaa vastata tunnin sisällä. Jos kännykkä on lähellä, kannattaa vastata heti mieluummin kuin jatkaa esimerkiksi pelin pelaamista. Jos puolestaan henkilö on kiireinen, voi laittaa viestin, että voidaanko palata myöhemmin asiaan. Tämä otetaan paremmin vastaan kuin "Olen palaverissa" -viesti, Spira neuvoo.

Onko kumppanini tekstiviestiaddikti?

Niin tekstiviestittely kuin mikä tahansa muukin älylaitteilla tehtävä toiminta voi olla addiktoivaa. Jos ihminen käy pakonomaisesti Facebookissa, Instagramissa tai muissa sosiaalisen median palveluissa, hän on suurella todennäköisyydellä myös tekstiviestiaddikti.

Parisuhdeterapeutti Alexandra Katehakis sanoo, että puhelimen tekstiviestiääni saa aikaan sen, että puhelimeen pitää tarttua heti. Kyseistä havaintoa voi verrata Pavlovin koirateoriaan. Katehakisin mukaan parisuhteessa osapuolten pitäisi keskustella viestittelyn päivittäisestä määrästä. Kun yhteiset rajat on asetettu, suhdekin voi paremmin. Mikäli toinen ei arvosta viestittelylle laitettuja rajoja, voi toinen osapuoli tuntea, ettei viestittävä kumppani arvosta toista.

Omalla kohdalla kannattaa pohtia, miten tärkeätä nopea tekstiviestiin vastaaminen oikein on. Mahtaisiko parisuhteessa olla enemmän puhuttavaa kasvotusten, jos tekstiviestejä ja muita viestejä läheteltäisiin harvemmin, eikä edes joka päivä?

Lue myös: Puhelinyhtiö varoittaa: Käsitteletkö älypuhelintasi tavalla, joka voi tehdä sormestasi vinon?

Lähde: Men's Health

Kilpailut

Uusimmat