Kuva: Fotolia

Television katseleminen voi tehdä sinusta paremman ihmisen

17.02.2016 21:15 - Emma Ylistalo

Tutkimuksen mukaan tietynlaiset ohjelmat lisäävät empatiaa erilaisia ihmisiä kohtaan.

Tuoreessa opiskelijoilla teetetyssä tutkimuksessa selvisi, että jotkut televisiosarjat auttavat katsojia tulemaan ystävällisemmiksi ja anteliaammiksi sellaisia ihmisiä kohtaan, jotka eroavat meistä itsestämme - vaikka sarja ei suoranaisesti käsittelisi erilaisuutta.

Tutkimuksen johtaja Erica Bailey kertoi, että kun opiskelijat olivat katsoneet "merkityksellistä viihdettä" huumoriohjelmien sijasta, he olivat innokkaampia auttamaan niin yleisesti kuin myös sellaisia, joka olivat erilaisia heihin itseensä verrattuna.

"Merkityksellisellä viihteellä" Bailey tarkoittaa tv-ohjelmia, jotka esittävät sitä, mitä hän kutsuu "moraaliseksi kauneudeksi", kuten esimerkiksi hyväntekeväisyyttä, anteliaisuutta ja uhrautumista.

Tutkimusta varten hän jakoi 106 osallistujaa kahteen ryhmään. Molemmat ryhmät katsoivat pätkän ohjelmasta, joka kertoi palomiehestä nimeltä Tommy ja hänen vaimostaan. Toinen ryhmistä näki osan, jossa palomiehet tekivät piloja toisilleen, kun taas toinen ryhmä katsoi pätkän, jossa Tommy muisteli vaikeita työtehtäviään samalla kun hän kävi läpi eroaan.

Tämän jälkeen tutkimukseen osallistuneille jaettiin kysely. Ensimmäisen kyselyn jälkeen heiltä kysyttiin, olisiko heillä aikaa täyttää myös toinen kysely auttaakseen. Osallistujat, jotka olivat katsoneet "merkityksellisen" pätkän Tommyn erosta olivat halukkaampia auttamaan toisen kyselyn kanssa. Tämän lisäksi vaaleaihoiset osallistujat tässä samaisessa ryhmässä auttoivat myös helpommin vanhempaa tummaihoista tutkijaa, joka erosi selkeästi heistä.

Tämä tutkimus siis vahvistaa myös aiempia tutkimuksia, joissa on löytynyt, että television katsominen vaikuttaa positiivisesti käytökseemme ja lisää empatiaa erilaisia ihmisiä kohtaan. Tietynlaiset ohjelmat voivat siis auttaa kehittämään epäitsekästä käytöstä.


Lähde: Huffington Post

Lue myös: Molemmalle sukupuolelle ominaisia käytösmalleja tutkittiin - naiset, tunnistatteko itsenne?

Kilpailut

Uusimmat