Testaa tunneälysi: 10 piirrettä paljastaa poikkeuksellisen empaattisen ihmisen

29.05.2015 21:45 - Rea Tallgren

Ihmissuhteissa oppikirjoja ja koulutusta tärkeämpää on se, miten muita ihmisiä kohtelee ja miten heidän tunteitaan ymmärtää. Omaa tunneälyään voi testata selkeiden kohtien avulla.

Tunneäly on ominaisuus, jota on vaikea opetella. Jokainen voi kuitenkin kehittää sen eri osa-alueita omassa käytöksessään. Lue alta kymmenen sellaista ominaisuutta, jotka hyvän tunneälyn omaavilta ihmisiltä löytyvät. Tunnistatko itsesi niistä?

1. Itsetunto

Sinulla on terve itsetunto. Ymmärrät omat puutteesi, mutta osaat myös arvostaa niitä asioita, jotka sinussa ovat kohdallaan. Et myöskään pelkää myöntää, jos et pysty johonkin tai osaa jotakin. Sinua ei haittaa ottaa apua vastaan ihmisiltä, jotka ovat sinua parempia joissakin asioissa.

2. Tunteet

Pystyt analysoimaan melkoisen hyvin, miksi sinusta tuntuu siltä, miltä sinusta tuntuu. Kun olet selvittänyt esimerkiksi huonon olon syyt, tartut niihin, mikäli suinkin voit. Jos et voi, pystyt käsittelemään asioita pikkuhiljaa etkä murskaannu niiden alle.

3. Paineen sieto

Vaikeissa tilanteissa sinä olet se, jonka olkapäähän tukeudutaan. Pysyt kasassa ja olet hyvä lohduttamaan. Nautit roolistasi ja siitä, että sinun tiedetään olevan rauhallinen järjen ääni, jos tilanne karkaa käsistä. Ja jos sinäkin aika ajoin romahdat, tiedät, että pääset vielä jaloillesi.

4. Ongelmat

Jos sinulla on ongelma, otat sen puheeksi. Jos joku on pahoittanut mielesi, et pelkää sanoa asiaa, vaan haluat selvittää sen, rakentavasti. Tarjoat aina toiselle mahdollisuuden pyytää anteeksi ja selittää oman kantansa. Toivot, että muut käyttäytyisivät samoin ja jos huomaat, että jollakin on jotain sinua vastaan, olet valmis myös selvittämään ja kuuntelemaan, oletko itse tehnyt jotain väärin.

5. Määrätietoisuus

Et luovuta. Sinua eivät vastoinkäymiset pysäytä. Opit niistä ja nouset jaloillesi yhä vahvempana. Et myöskään toista samoja virheitä tai ainakin opit joka kerran virheistäsi enemmän.

6. Mielipiteet

Vaikka olisit vahvasti jotain mieltä tietystä asiasta, pystyt ymmärtämään myös muiden mielipiteitä. Kuuntelet, ja olet valmis avartamaan omaa näkemystäsi. Olet kuitenkin niin älykäs, ettet mene virran mukana, vaan pidät kiinni omasta kannastasi, jos sinulle ei ole onnistuttu perustelemaan syytä olla tekemättä niin.

7. Empatia

Sinä olet hyvä lukemaan ihmisiä. Jos joku on surullinen, näet hänen kuorensa läpi ja osaat kysyä oikeat kysymykset. Olet täydellisesti läsnä silloin, kun tilanne sitä vaatii.

8. Kuunteleminen

Edelliseen kohtaan viitaten, yksi suurimmista vahvuuksistasi on se, että olet hyvä kuuntelija. Jos jollakin on vaikeaa, et päällepäsmäröi, vaan annat ihmisen kertoa sinulle tunteistaan ja esität täsmentäviä kysymyksiä, jotka voivat parhaimmillaan auttaa keskustelukumppania eteenpäin. Osaat myös olla täysin hiljaa, kun tilanne sitä vaatii.

9. Argumentointi

Osaat selittää asiat selkeästi ja niin, että muokkaat selitystapasi sen mukaan, kenelle puhut. Erilaiset ihmiset pitävät sinusta, koska et yritä ikinä vaikuttaa heitä älykkäämmältä tai paremmalta, vaan asetat itsesi aina keskustelukumppanisi tasolle.

10. Rauhallisuus

Vaikka olisit itse vilkas tai eläväinen, saat keskustelukumppanisi tuntemaan olonsa rauhalliseksi kun sitä haluat. Sinussa yhdistyy tuki, turva, älykkyys ja myös huumori. Olet ystävä ja kollega, jonka moni rinnalleen toivoisi.


Lue myös: Analysoitko asioita liikaa? Testaa yhdeksän kohdan avulla

Lähde: Elitedaily

Kilpailut

Uusimmat