Tunnistatko neljä ikävää kollegaa omalta työpaikaltasi?

28.11.2014 16:15 - Senni Loikala

Lähes jokaisesta työpaikasta löytyy persoonia, joiden kanssa voi olla vaikea tulla toimeen. Esittelemme vaikeat kollegatyypit ja ratkaisut, joilla yhteistyö lähtee luistamaan.

Myöhästelijä

Tunnusmerkit: Hän on krooninen myöhästelijä, joka ei koskaan noudata deadlineja. Hän vähät välittää aikatauluista, mistä kärsivät usein myös muut kuin henkilö itse.

Ratkaisu: Ennakoi hänen myöhästelynsä. Jos palaveri alkaa yhdeksältä, pyydä hänet paikalle jo puolta tuntia aiemmin. Jos puolestaan jonkin työn viimeinen palautuspäivä on perjantaina, pyydä sitä jo keskiviikoksi. Hänelle voi myös olla hyvä lähettää säännöllisesti muistutuksia tai hihkaista niistä ihan kasvokkain.

Laiskuri

Tunnusmerkit: Hän lisää viikonloppuna ottamiaan kuvia Facebookiin, kun muut tekevät töitä. Hän poistuu yhtenään työtiloista keksien mitä erilaisempia tekosyitä ja jää aina suustaan kiinni tavarantoimittajan kanssa.

Ratkaisu: Älä jää hautomaan tunteita sisällesi, vaan puutu tilanteeseen. Kun puhut hänelle, ei kannata tunteilla, vaan sen sijaan keskittyä faktoihin. Tee selväksi, että motiivinasi on pelkästään jakaa työt tasavertaisesti. Tämänkaltainen sosiaalinen paine saa hänet todennäköisesti ahkerammaksi.

Rääväsuu

Tunnusmerkit: Hänen äänensä kuuluu takuulla Kiinaan saakka. Ainaiset valittelut ja kovaääniset keskustelut ovat osa rääväsuun repertuaaria.

Ratkaisu: On tärkeää, että hänelle selviää hänen äänekkyytensä häiritsevän muita. Pistä kuulokkeet päähäsi ja kuuntele musiikkia, kun hän yrittää tulla juttusille kaikista kiireisimpänä hetkenä. Häntä voi myös pyytää ystävällisesti menemään taukotilaan ja perustella pyyntöä tarpeena keskittyä työhön.

Takiainen

Tunnusmerkit: Hän ei pysty olemaan hetkeäkään ilman seuraa ja huomiota. Hän tulee avautumaan yksityisasioistaan tai juttelemaan niitä näitä aina, kun on kiire. Eräs tutkimus on todistanut, että kun keskittyminen häiriintyy, kestää aina vähintään 11 minuuttia rakentaa se uudestaan. Näin ollen takiaiset voivat todella muodostua riesaksi.

Ratkaisu: Kerro hänelle, että palaat asiaan kun olet saanut työsi hoidettua. Joskus voi myös olla hyvä olla huomioimatta takiasin lähestymisyrityksiä. Pidä kiinni omista rajoistasi ja tahdostasi. Sinun ei tarvitse miellyttää häntä kuluttamalla pitkään työaikaasi puhumalla hänen kanssaan vastentahtoisesti. 

Seuraava artikkeli: Miltä gynekologi näyttää siviileissä? Kuvasarja todistaa, että olemme muutakin kuin työmme

Lähde: The Times of India

Kilpailut

Uusimmat