Olisitko uskonut? Oikea- ja vasenkätisyys vaikuttaa jopa päätöksentekoon

29.05.2014 19:45 - Senni Loikala

Hallitsevalla käsi vaikuttaa yllättävän moneen asiaan, jopa päätöksiimme.

Oikea- ja vasenkätisyyden vaikutuksia elämään on tutkittu paljon. Nyt tuore amerikkalainen tutkimus on selvittänyt, millainen rooli hallitsevalla kädellä on päätöksenteossa. Vaikutuksia on muun muassa siihen, mitä vaatteita ostetaan, mitä ruokaa tilataan ravintolassa ja kenet palkataan töihin.

Tutkimuksesta saatiin selville, että ihmiset valitsevat edessään olevista vaihtoehdoista sen, joka on heidän hallitsevan kätensä puolella - ainakin, mikäli vaihtoehdot ovat tasavertaisia keskenään. Näin ollen esimerkiksi oikeakätiset valitsevat oikealla puolellaan olevan vaihtoehdon todennäköisemmin kuin vasemmanpuoleisen.

Tulokset saatiin esittämällä aikuisille kahta vastakkaisilla sivuilla olevaa kuvaa alieneista. Osallistujia pyydettiin arvostelemaan kuvien otuksia niiden viehättävyyden, uskotun rehellisyyden, älykkyyden ja luotettavuuden perusteella. Oikeakätiset yhdistivät enemmän positiivisia ominaisuuksia oikeanpuoleisella sivulla olevaan alieniin, kun taas vasenkätiset vasemmalla puolella olevaan.

Osallistujat saivat arvioitavikseen samalla metodilla myös muun muassa ansioluetteloita ja työhakemuksia. Lisäksi heitä pyydettiin valitsemaan kahden keskenään samankaltaisen tuotteen väliltä. Tulokset olivat yhdenmukaisia: ihmiset tapasivat kallistua aina hallitsevan kätensä puoleiseen vaihtoehtoon.

Tiesitkö, että kynsistä voi saada selville myös vakavat sairaudet? Pääset lukemaan kiinnostavat kynsifaktat täältä.

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat