Tarkista, pitävätkö ajatuksesi hiljaisista ihmisistä paikkansa

02.08.2013 16:15 - Senni Loikala

Usein oletukset toisesta ihmisestä voivat olla pelkkää harhaa.

Monet ihmiset keskittyvät äänessä olemisen sijaan tarkkailemaan ja seuraamaan muita, kun ovat esimerkiksi piknikillä kumppaninsa ystävien kanssa tai lounasravintolassa uusien työkavereiden kanssa.  Omaa rauhaa ja itsenäistä olemista rakastavia kutsutaan introverteiksi.

Introvertit yleensä tutkivat erityisen paljon omaa sisäistä maailmaansa samalla, kun ovat ympäröivässä todellisuudessa. Ulkopuolisen silmissä he saattavat olla usein hiljaisia ja varautuneita. Ekstroverteiksi kutsutaan puolestaan heidän vastakohtiaan, ulospäinsuuntautuneita ihmisiä.

Huffington Post -lehti otti selvää ennakko-oletuksista, joita ihmisillä on introvertteja kohtaan.

1) Introvertit eivät halua olla seurassa.

Suurin osa introverteista haluaa olla mukana yhteisillä lounailla, illanistujaisissa ja monissa meiningeissä, toisin kuin monesti saatetaan ajatella. Hiljaiset yksilöt nauttivat seurasta vain erilailla kuin ulospäinsuuntautuneet kuomansa.

Monesti introvertit arvostavat pienempää, läheistä ystäväpiiriä kuin hyvänpäiväntuttuja jokaiselle sormelle ja varpaalle.

2) Introvertit eivät voi olla hyviä johtajia tai puhujia.

Osa introverteista on loistavia työskentelemään johtoasemissa, pitämään puheita ja olemaan esillä. Myös tutkimukset ovat osoittaneet, että introvertit sopivat yhtä lailla johtoasemiin ja esimerkiksi myyntitehtäviin kuin ekstrovertit.

Historia tuntee monia introvertteinä pidettyjä johtohahmoja, kuten Gandhi, Abraham Lincoln ja Bill Gates.

3) Kaikki introvertit ovat ujoja.

Usein introverttien ajatellaan automaattisesti olevan ujoja. Kyseessä on kuitenkin kaksi eri piirrettä ihmisessä. Ujous liittyy ahdistukseen ja epämukavaan tunteeseen sosiaalisissa tilanteissa. Introvertit puolestaan tarvitsevat aikaa yksin olemiselle, jotta saavat varastoitua energiaa myös seurassa olemiseen.

4) Introvertit ovat ahdistuneita ja muita synkempiä luonteita.

Ihmisiä, jotka ovat hiljaisia eivätkä ota kovin näkyvää roolia seurassa, saatetaan monesti pitää negatiivisina persoonallisuuksina. Heidän ajatellaan olevan myös surullisia ja ahdistuneita, mikä harvoin pitää paikkansa. Ajattelu saattaa johtua siitä, että osa ekstroverteista tuntee itsensä ahdistuneiksi yksin ollessaan.

5) Introvertit ovat suuria ajattelijoita ja -taiteilijoita.

Vaikka historia tuntee introvertteina pidettyjä Albert Einsteinin ja Charles Darwinin kaltaisia merkkihahmoja, ei hiljainen muuri ihmisen ympärillä tarkoita vielä sitä, että hän olisi taiteellisilta tai älyllisiltä lahjoiltaan valioyksilö.

Oivalluksia ja lahjoja esiintyy yhtä lailla ekstroverteissa kuin myös muunlaisissa persoonallisuustyypeissä.

6) Introvertin tunnistaa helposti päältäpäin.

Osa introverteista ihmisistä voi olla jopa puheliaita illanistujaisissa ja jopa nauttia ulospäinsuuntautuneesta roolistaan. Päivän päätteeksi he kuitenkin janoavat omaa aikaa ja tilaa ympärilleen, jotta pystyisivät palautumaan sosiaalisesta annistaan.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat