Kuva: Fotolia

Uupumus, töistä puhumisen vältteleminen - asiat, jotka kielivät tarpeesta vaihtaa työpaikkaa

21.08.2016 21:15 - Emmi Moilanen

Jos työ aiheuttaa jatkuvasti enemmän uupumusta kuin onnistumisen tunteita ja sopivasti haastavia työtehtäviä, työpaikan vaihtaminen saattaa olla ajankohtaista.

Väärä uravalinta tai tunne siitä, että et pääse käyttämään täyttä potentiaaliasi työelämässä voi aiheuttaa surun ja tyytymättömyyden tunteita. Glamour selvitti, milloin työpaikan vaihtaminen tai jopa alan vaihtaminen kokonaan saattaa olla kannattava valinta.

Tunnet olevasi umpikujassa

On normaalia tuntea kunnianhimoista halua edetä työelämässä ja haaveilla ylennyksestä esimerkiksi yrityksen sisällä. Jos työympäristösi ei tarjoa enää sinulle mahdollisuuksia kehittyä, saattaa olla aika siirtyä uusien haasteiden pariin.

- Tuntuuko sinusta, että työpaikalla ei huomioida työpanostasi ja tunnet itsesi aliarvostetuksi? Jos tiedät sisimmässäsi, että et tule saamaan kaipaamasi ylennystä vuoden tai kahden sisään, tämä voi olla merkki siitä, että olet väärässä työympäristössä, toteaa uraekspertti Vicki Salemi.

Olet uupunut

Jos työsi aiheuttaa sinulle jatkuvasti enemmän väsymystä kuin onnistumisen tunteita ja uusia haasteita, saattaa olla, että työpaikan vaihtaminen antaa tarvittavaa uutta potkua elämääsi.

Et tunne työtä omaksesi

Tämä tunne johtuu usein siitä, että ammattisi ei täysin kohtaa kykyjäsi ja intohimojasi. On mahdollista, että et pääse hyödyntämään täyttä potentiaaliasi, mikä aiheuttaa turhautuneisuutta. Salemin mukaan tällöin onkin aika kyseenalaistaa omaa työpaikan valintaansa ja kysyä itseltään ”onko tämä todella paikka, jonne kuulun?”

Kysymykseen vastaaminen ei aina ole helppoa, etenkin, jos ajatus mahdollisesta työpaikan vaihdoksesta aiheuttaa epävarmuutta tai pelkoja. Salemi neuvookin tässä asiassa katsomaan ajassa taaksepäin ja pohtimaan esimerkiksi opiskeluaikoja. Minkä aineen tunteja et suostunut mistään hinnasta jättämään väliin? Entä mitkä vaihtoehdot suljit automaattisesti pois, kun mietit sivuainevalintaasi?

- Vastaukset näihin kertovat erittäin paljon, Salemi toteaa.

Välttelet töistä puhumista

Työasioiden ei tarvitse olla pääpuheenaiheena, kun vaihdat kuulumisia ystäviesi kanssa. On kuitenkin hälyttävää, jos välttelet aiheesta puhumista läheistesi kanssa kokonaan.

- Pohdi, millainen äänensävysi ja olemuksesi on, kun juttelet töistäsi muille, kehottaa Salemi.

- Jos et itse tiedosta käyttäytymistäsi, hyvä keino on kysyä apua ystäviltä. He kykenevät kertomaan rehellisesti, kieliikö olemuksesi siitä, että nautit täydestä sydämestäsi siitä, mitä teet, hän jatkaa.

Lähde: Glamour

Lue myös: Mitä työnantajat tarkoittavat kysymyksillään oikeasti? 10 yleisintä työhaastattelukysymystä

Kilpailut

Uusimmat