Vinkki jokaiselle äidille: Tätä vauvasi yrittää viestiä ilmeillään

09.08.2012 17:15 - Eeva Rajala

Jokainen vanhempi on varmasti ollut tilanteessa, missä vauva itkee sylissä ja vanhempi yrittää pähkäillä, mikä mahtaa olla oikeasti vinossa. Tuoreessa vauvakirjassa kuitenkin vinkataan, että vauvan ilmeitä on mahdollista tulkita hyvinkin tarkasti.

Blossom Method -kirjassaan kehonkielen asiantuntija Vivien Sabel väittää, että jokainen vauvan tekemä ilme on tulkittavissa ja vanhemmat saavat hyvinkin helposti selville, onko vauva nälkäinen, onnellinen, hermostunut, ilmavaivainen, tylsistynyt vai tarvitseeko hän hellyyttä.

- Kaikki ne valloittavat pienet ilmeet, mitä vauva tekee suullaan, kielellään, huulillaan, silmillään ja kulmakarvoillaan ovat tarkoituksenmukaisia. He yrittävät viestittää meille mitä he tarvitsevat, Sabel selittää.

Sabel tutki satoja vauvoja kuuden vuoden tutkimuksen aikana, myös omaa Blossom-tytärtään. Hän alkoi huomata liikemalleja, jotka ovat yhteydessä muun muassa vauvan tuntemaan nälän tunteeseen, väsymykseen tai vauvan ilmavaivoihin. Hän kehitti kolmen kohdan metodin: tarkkaile vauvasi ilmeitä, esitä ne takaisin vauvallesi jotta hän ymmärtää sinun ymmärtävän ja sen jälkeen tarjoa vauvalle hänen vaatimaansa apua tilanteeseen.

Sabel kertoo myös, ettei ilmeiden oikein lukemiseen tarvita akateemista tutkintoa, mutta vanhemmilla pitää olla halu tutkia vauvan ilmeitä ja haluja. Skeptikot saattavat myös sanoa, että joka ikinen äiti tunnistaa nämä ilmeet ilman erityistä tutkimusta. Sabel kuitenkin neuvoo, että ilmeiden opetteleminen on hyväksi sekä vanhemmille että heidän vauvoilleen.

Tällaisia ilmemalleja Sabel sai selville kuuden vuoden tutkimuksen aikana:

1) Tämä vauva alkaa ajatella ruokaa - hänen kielensä voi olla veltohko ja keskellä huulia tai jo työntymässä suusta ulos.

Valmiina syötettäväksi. Vauvan katse on kiinnittyneenä äitiin. Vauva työntää huuliaan hieman eteenpäin ja kieli liikkuu suusta ulos ja takaisin suuhun.

Vauva on hyvin nälkäinen. Hänen suunsa on auki ja kädet ovat lähellä huulia. Vauvan kieli työntyy samalla ulos suusta.

Ilmavaivoja. Vauva on väsynyt, mutta ilmavaivoista pitää päästä ensin eroon. Vauvan silmistä näkyy väsymys ja huulet ovat työntyneet ulospäin.

Vauva on yllättynyt. Vauvalla on suuret silmät ja hän tuijottaa.

Vaipanvaihto, kiitos! Tätä kieltä Sabel kutsuu pissakieleksi. Kielen muoto ja sen näyttäminen merkitsevät, että vauva tuntee olonsa litimäräksi.

Vauva on tyytyväinen. Vauvan katseesta näkee tyytyväisyyden ja huulten pehmeyskin viestii siitä, että vatsa on täynnä.

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat