Kuva: Fotolia

5 tamponifaktaa, joita et välttämättä tiennyt

27.02.2016 13:15 - Senja Rapila

Kuka tämän hetken superjulkkis oli ensimmäinen maailmassa, joka sanoi televisiossa sanan 'kuukautiset'?

Tamponeja on monenmoisia; on muun muassa super-, mini- sekä normal-tamponeja. Mitä me kuitenkaan tiedämme näistä kuukautisten helpottajista? Alla on listattuna viisi faktaa, jotka jokaisen tamponeja käyttävän naisen ja naisenalun tulisi tietää.

1. Noin 70 prosenttia menstruoivista tytöistä ja naisista pelkästään Yhdysvalloissa käyttävät tamponeja - se on noin 43 miljoonaa naista.

2. Nainen käyttää elämänsä aikana keskimäärin 16 800 tamponia, joka maksaa jokaiselle miltei 3000 euroa.

3. Tamponeja ei mainostettu televisiossa ennen 1980-lukua. Entinen Frendit-tähti Courteney Cox oli ensimmäinen ihminen maailmassa, joka käytti sanaa 'kuukautiset' televisiossa. Nainen valittiin Tampaxin mainosvideoon vuonna 1985.

4. Myöhään 1970-luvulla kehitettiin Rely-merkkinen tamponi, jota pystyi pitämään kokonaisen viikon. Vuoteen 1980 mennessä se kuitenkin todettiin huonoksi ideaksi, kun sen huomattiin aiheuttavan toksista shokkioireyhtymää.

5. Toksinen shokkioireyhtymä on kuitenkin todella harvinainen. Kolme tai neljä 100 000 naisesta kokee tämän vuodessa. Oireyhtymä ilmenee, jos samaa tamponia pitää liian pitkään. Sillä on flunssan kaltaiset oireet ja se voi olla kohtalokas. Lue mallin kohtalokkaasta, amputaatioon johtaneesta kokemuksesta toksisesta shokkioireyhtymästä täältä.

Jutun kevennykseksi voit katsoa Courteney Coxin tähdittämän tamponi-mainosvideon alta.

Lähde: Seventeen

Lue myös: Saavatko naiset viimein suojan HIV:ltä? Uusi menetelmä vaikuttaa lupaavalta

Lue myös: Tahdotko lapsia vasta vuosien kuluttua? Myöhään synnyttämisen riskit päivitettiin

Kilpailut

Uusimmat