Kuva: Fotolia

Oletko kova rupsuttelemaan? 7 syytä ja apukeinoa

20.11.2016 18:15 - Karoliina Kotala

Ilmavaivat vaivaat toisinaan jokaista. Jos kuitenkin paukuttelet jatkuvasti, kannattaa pohtia mistä kiusallinen tapa johtuu.

Jos tuntuu, että ilmavaivojen määrä on nopeasti lisääntynyt, on syytä pohtia mikä tähän on johtanut. Alla seitsemän yleistä syytä ja neuvoa liialliseen rupsutteluun. 

Juot säännöllisesti limsoja ja kivennäisvesiä 

Hiilihapolliset juomat, purkan syönti ja pillillä juominen lisäävät ilman nielemistä ja päätymistä suolistoon. Vältä siis näitä. 

Syöt liikaa makeita herkkuja 

Muun muassa fruktoosi lisää ilmavaivoja, mutta etenkin makeutusaineet, kuten ksylitoli ja sorbitoli ovat keholle vaikeita sulattaa ja pahentavat kaasuttelua. 

Syöt liikaa kaalta 

Vaikka kaalit ovatkin toki terveellisiä, ovat ne vaikeampia sulattaa ja aiheuttavat ilmavaivoja, sillä mitä pidempään ne viipyvät vatsassasi, sitä enemmän kaasuja muodostuu. Nauti siis ruusukaalta, parsakaalta, kukkakaalta ja kaalta kohtuudella. 

Olet stressaantunut 

Vatsa ja tunne-elämä vaikuttavat toisiinsa yllättävänkin paljon ja suolistoa kutsutaankin usein toisiksi aivoiksemme. Sen vuoksi liika stressi ja ahdistuneisuus voi näkyä myös lisääntyneinä ilmavaivoina. 

Vatsasi ei siedä maitotuotteita 

Laktoosi-intoleranssi voi kehittyä iän myötä, joten vaikka olet aiemmin sietänyt maitotuotteita ei se tarkoita, että näin on aina. Kokeile jättää kaikki maitotuotteet pois muutamaksi päiväksi ja katso helpottavatko ilmavaivat. 

Olet hiljattain saanut lapsen 

Alatiesynnytys vaikuttaa peräaukon hermoihin ja lihaksiin, joka voi vaikeuttaa pierujen pitämistä sisällä. Erään tutkimuksen mukaan 25 prosenttia naisista koki vaikeaksi pidätellä pieruja ensimmäisen viiden kuukauden ajan synnytyksestä. 

Sinulla on ummetusta 

Jos kärsit ummetuksesta, tarkoittaa se sitä, että uloste muhii suolistossasi ja vapauttaa kaasuja. Onneksi vaiva on yleensä väliaikainen, kunhan pääset eroon ummetuksesta.

Lue myös: Montako pierua päivässä on vielä normaalia? 

Lähde: Women's Health Magazine 

Kilpailut

Uusimmat