Vanhemmat huolehtivat heikosti lastensa näönhuollosta

24.07.2012 11:45 - Eeva Rajala

Specsaversin TNS Gallupilla teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisvanhemmat huolehtivat heikosti koululaisten näönhuollosta.

Tutkimuksesta käy ilmi, että jopa kolmasosa vanhemmista ei ole koskaan vienyt lastaan näöntarkastukseen. Vaikka suurin osa, yli 80 prosenttia, vanhemmista pitää hyvää näköä tärkeänä esimerkiksi opintojen menestyksen kannalta, näöntarkastukset jätetään tekemättä.

Vanhemmat joko luottavat koulun huolehtivan asiasta tai uskovat lapsen näön olevan kunnossa. Näöntarkastus tulee tosin usein tarpeeseen, sillä joka neljäs lapsi saa silmälasit tarkastuksen jälkeen.

- Osa vanhemmista tunnistaa heikosti lastensa näköongelmia ja luottaa liikaa koulun näönhuollon kattavuuteen. Oppilaitoksissa toki tutkitaan näköä, mutta vastuuta ei voi täysin jättää kouluille, joilla ei yleensä ole tarvittavaa tutkimuslaitteistoa tai tietämystä käytettävissään, lasten näönhuoltoon erikoistunut optikko Anni Käppi Specsaversilta kertoo.

Lasten näköongelmia saattaa olla vaikea tunnistaa, sillä usein ne ovat piileviä. Esimerkiksi keskittymisvaikeudet, väsymys, päänsärky ja heikentyneet kouluarvosanat voivat kertoa huonosta näöstä.

- Monia näkemiseen liittyviä ongelmia voidaan kuitenkin ehkäistä aikaisella puuttumisella jo silloin, kun oireet ovat vielä piileviä. Tärkeää on myös tietää, että lapsen näkökyky voi muuttua voimakkaasti hyvinkin lyhyessä ajassa. Jos lapsella on silmälasit jo käytössä, kontrollikäynti on tarpeen vuosittain, Käppi kertoo.

Kilpailut

Uusimmat