Euroopan ilmansaasteet voivat lyhentää elinikää kaksi vuotta

25.09.2012 12:15 - Eeva Rajala

Euroopan ympäristökeskus EEA on kertonut huolestuttavia tietoja Euroopan unionin ilmansaasteiden vaikutuksesta. 

Keskuksen mukaan ilmansaasteet lyhentävät ihmisten elinikää keskimäärin kahdeksan kuukautta, mutta raskaan teollisuuden maissa eliniänodote lyhenee peräti kahdella vuodella.

EEA kertoo mikroskooppisen pienistä hiukkasista, joita pääsee hengitysilmaan sekä teollisuudesta että liikenteestä. Vaikka lakimuutoksilla on saatu leikattua haitallisten myrkkyjen määrää teollisuudessa, ilmansaastepitoisuudet ovat silti vaarallisen korkealla EU:ssa.

Erityisen paha tilanne on itäisen Euroopan teollisuusalueilla. Myrkylliset pienhiukkaset on yhdistetty muun muassa keuhkosyöpään sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

- EU on vähentänyt saastepäästöjä viimeisen vuosikymmenen aikana, mutta voimme tehdä vieläkin enemmän. Monissa maissa ilmansaastepitoisuudet ovat suuremmat kuin laki sallii, EEA:n toimitusjohtaja Jacqueline McGlade kertoo tiedotteessa.

Saattaa olla, että jos ilmanlaatua ei saada parannettua EU:n alueella, katukuvaan tulee yhä enemmän hengityssuojaimia, joiden käyttö on yleistä esimerkiksi Aasian vilkkaissa kaupungeissa.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat