IL: Särkylääkkeet syynä satoihin kuolemiin vuosittain

20.02.2013 10:15 - Eeva Rajala

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on huolissaan särkylääkkeiden mahdollisesti aiheuttamista kuolemista, kertoo Iltalehti. 

Fimean arvion mukaan särkylääkkeet voivat olla osasyyllisinä satoihin kuolemantapauksiin Suomessa. Tietyt lääkeaineet kuten ibuprofeeni, asetyylisalisyylihappo ja ketoprofeeni voivat altistaa esimerkiksi sisäiselle verenvuodolle. Parasetamoli ei aiheuta tällaisia riskejä.

- Olemme arvioineet, että särkylääkkeiden aiheuttamiin suolistoverenvuotoihin kuolee Suomessa vuosittain 100 - 300 ihmistä, kliinisen farmakologian erikoislääkäri Annika Kalliokoski Fimealta kertoo Iltalehden printtiversiossa.

Määrä on sama, mitä Suomessa kuolee liikenneonnettomuuksiin vuosittain. Särkylääkkeitä käytetään Suomessa melko paljon. Myydyin on ibuprofeeni, jota vuonna 2011 myytiin peräti 28 miljoonalla eurolla.

Kalliokoski muistuttaa, että särkylääke pitäisi valita aina terveydentilan mukaan. Kahta eri tulehduskipulääkettä ei suositella rinnakkain käytettäväksi, sillä haittavaikutukset lisääntyvät.

- Hyvin usein voi käydä niin, että henkilö on saanut vaikka nivelreumaan reseptillä ibuprofeenia ja on ottanut reseptilääkkeen lisäksi tietämättömänä flunssaan valmistetta, jossa on tulehduskipulääkettä, kuten asetyylisalisyylihappoa, Kalliokoski jatkaa.

Lähde: Iltalehti

Fimea kertoo sivuillaan, ettei useita tulehduskipulääkkeitä tai särky- ja flunssalääkkeitä pitäisi käyttää yhtä aikaa. Kaikki tulehduskipulääkkeet vaikuttavat samalla tavalla, joten eri valmisteiden yhtäaikainen käyttö ei lisää tehoa, mutta haittojen mahdollisuus kasvaa. Lisätietoa lääkkeistä löydät Fimean sivuilta.

Kilpailut

Uusimmat