Kuinka paljon D-vitamiinia meidän pitäisi syödä? Suomalaisasiantuntija vastaa

13.10.2013 14:00 - Heli Thoren

Moni hyvinvointiasiantuntija kritisoi maamme pieniä D-vitamiinisuosituksiamme. Mistö sitten tiedämme kuinka paljon vitamiina on tarpeeksi?  

Professori Arvo Ylppö sanoi aikanaan, että lapsien tulisi saada 100 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä. Silti Suomen virallinen suositus lapsille on kahdesta ikävuodesta ylöspäin 7,5 mikrogrammaa. Joku yhtälössä ei täsmää. Kuinka paljon D-vitamiinia sitten on tarpeeksi?

- Itse uskon Ylpön sanoihin. Saantisuositukset ovat liian alhaisia. Jos on epävarma siitä kuinka paljon D-vitamiina pitäisi syödä, oman oikean tason voi käydä mittauttamassa, Irmeli Roitto hyvinvointituotteita myyvästä Arctic Nutrition -yrityksestä kehottaa.

D-vitamiinin vaikutuksia ihmisen keholle on tutkittu muun muassa Kansanterveyslaitoksen toimesta. Tutkijat seurasivat 17 vuotta noin 4000 suomalaisen naisen ja miehen terveydentilaa. He huomasivat, että heillä, joiden veressä oli eniten D-vitamiinia oli 40 % pienempi riski sairastua. Myös Roitto suosittelee syömään vitamiinia yli Suomen suositusten.

- Jotta ihminen saisi 50 mikrogrammaa D-vitamiinia ruuasta, hänen tulisi syödä 11,5 kananmunaa, 240 grammaa lohta ja juoda 3 litraa maitoa yhden päivän aikana. Tällaisia määriä on liki mahdoton syödä päivittäin, joten vitamiinia on saatava myös purkista, Roitto summaa.

Kilpailut

Uusimmat