Ihminen näkee yli 2 miljoonaa eri väriä, mutta mikä on aisteista tarkin?

23.03.2014 14:15 - Senni Loikala

Amerikkalaiset tutkijat ovat saaneet selville, minkä aistin erottelukyky on kaikista tehokkain, eikä vastaus ole näköaisti.

Tuore amerikkalainen tutkimus osoittaa, että ihmisen hajuaisti on todella tarkka. Siinä, missä ihminen pystyy näkökykynsä avulla erottamaan vähintään kaksi miljoonaa väriä ja kuuloaistinsa avulla noin 340 000 eri äänensävyä, on hajuaisti uuden tiedon mukaan vertaansa vailla. Ihminen pystyy nimittäin erottamaan yli biljoona eri hajua.

Tutkimuksessa tutkijat loivat eri tuoksuyhdistelmiä käyttämällä lähes 130 eri hajumolekyyliä. Tutkimukseen osallistuneita pyydettiin erottamaan kolme eri hajua, joista kaksi oli samanlaisia keskenään ja yksi poikkesi hieman kahdesta muusta. Yli puolet osallistujista pystyi erottamaan hajut toisistaan, mikäli hajuyhdistelmät poikkesivat toisistaan yli 50 prosenttia.

Myöhemmin tutkijat analysoivat keräämäänsä dataa ihmisen hajujen erottelukyvystä ja saivat selville, että ihminen pystyy erottamaan yli biljoona eri hajuyhdistelmää.

- Meidän ei tarvitse haistaa kaikkia tuoksuja, mutta hajuaistisysteemimme on kehittynyt todella hyvä erottelukyky keskenään samankaltaisten hajujen kanssa, kertoo tutkija Andreas Keller.

Myös hajuaististaan on hyvä pitää huolta, mikä saattaa monesti unohtua. Pääset lukemaan tärkeät neuvot täältä.

Lähde: ajc

Kilpailut

Uusimmat