IL: Rokotekampanja harhaanjohtava – ihmiset luulevat olevansa turvassa punkeilta

24.05.2014 11:45 - Eeva Rajala

Terveystieteen tohtori on huolissaan ihmisille syntyvistä mielikuvista, kun ihmiset käyvät ottamassa puutiaisaivokuumetta vastaan rokotteen niin sanotuissa punkkibusseissa, kertoo Iltalehti.

- Punkkibussi-nimitys on virheellinen. Ihmiset käyvät busseissa ottamassa rokotteen ja luulevat sen jälkeen olevansa turvassa punkeilta, terveystieteen tohtori Soile Juvonen kertoo Iltalehden printtiversiossa.

Näin ei kuitenkaan ole. Rokote ei nimittäin suojaa puutiaisaivokuumetta paljon yleisemmältä borrelioosilta. Kun aivokuumeeseen sairastuu vuosittain noin 40 ihmistä, borrelioosiin sairastuneiden määrä on arvioiden mukaan 6 000 - 10 000 suomalaista vuodessa.

Juvonen on joutunut kertomaan ulkomaisille tutkijakollegoilleen, ettei Suomessa ole keksitty rokotetta kaikkia punkkitauteja vastaan. Ihmiset vain ovat kehuneet ulkomailla saaneensa suojan punkeille.

Borrelioosi on Juvosen mukaan vaikea tauti, eikä se välttämättä oirehti välittömästi pureman jälkeen. Oireet saattavat alkaa vasta kuukausien tai vuosienkin jälkeen, eikä kaikille tartunnan saaneille ilmesty punaista rinkulaa puremajäljen ympärille.

- Kyseistä tautia on vaikea todentaa. Vaikka punainen rinkula ilmestyisikin iholle, voi olla että tauti ei näy testissä, Juvonen muistuttaa.

Borrelioosin oireita on monenlaisia ja oireet riippuvat bakteerin muodosta. Bakteeri voi aiheuttaa muun muassa neurologisia oireita, esimerkiksi kasvohalvauksen, hermosärkyä tai ihottumaa. Lisää borrelioosin toteamisesta ja hoidosta löytyy muun muassa Terveyskirjaston sivuilta.

Lähde: Iltalehti

Kilpailut

Uusimmat